De meestgebruikte naam voor oxandrolon is Anavar. Het is een vrij milde anabole steroïde met zeer weinig androgene eigenschappen. Hoewel het ook vaker door mannen wordt gebruikt, is het vooral een middel dat vrouwen de mogelijkheid biedt spiermassa te winnen, zonder daarbij veel risico te lopen op ongewenste androgene bijwerkingen (virilisatie).

Het ontstaan van Anavar

Anavar werd voor het eerst in 1964 in de Verenigde Staten door het farmaceutische bedrijf Searle Laboratories op de markt gebracht. Het was bedoelt om mensen die ongewild gewicht verloren, te helpen met het opbouwen van spiermassa. Daarnaast werd het ook voorgeschreven om osteoporose Anavartegen te gaan.

Anavar is zo mild dat het zelfs veilig aan kinderen met groeiproblemen werd voorgeschreven. Tegenwoordig lijkt dat vreemd, aangezien het nu vooral bekend is als middel dat door recreatieve bodybuilders wordt gebruikt, maar dit zegt uiteraard wel iets over de werking en de risico’s die ermee gepaard gaan.

Nadat het middel werd opgemerkt door bodybuilders, die het regelmatig gingen misbruiken, werd het in 1989 verboden. Uiteindelijk werd er meer onderzoek naar Anavar werd gedaan en als gevolg daarvan in 1995 weer gelegaliseerd. Vervolgens is het weer op de markt gebracht door Savient Pharmaceuticals, onder de naam Oxandrin.

Toepassing voor krachtsporters

Anavar is een anabole steroïde die vooral wordt gebruikt als middel om kracht en spiermassa te vergroten. Het is echter door zijn milde werking niet erg geschikt voor mannen om op te bulken. Je komt het dan ook meestal tegen in stacks waar vetverlies het doel is, met behoud van spiermassa zonder waterretentie.

Het is tevens een ideaal voor vrouwen die met behulp van anabole steroïden sterker en gespierder willen worden. In lage doseringen zijn de bijwerkingen in de meeste gevallen namelijk verwaarloosbaar. Zeker in combinatie met een goed voedingspatroon en een degelijk trainingsprogramma is het voor dames mogelijk om sneller spiermassa te winnen dan mogelijk zou zijn zonder het gebruik van anabole steroïden.

Dosering van Anavar

Anavar wordt geleverd in tabletten van 2,5mg per stuk en wordt oraal ingenomen.

De standaard dosering voor mannen ligt op 20-25mg per dag. Het wordt vaak in een stack gebruikt met Winstrol of Primobolan.

Vrouwen kunnen het beste starten op 5mg per dag. Dit is een dosering die vrouwen doorgaans comfortabel kunnen verdragen, zonder aantoonbare bijwerkingen. Als dit goed gaat dan is het eventueel mogelijk om dit te verhogen, waarbij je dan wel goed in de gaten moet houden hoe het lichaam erop reageert.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel Anavar in vergelijking met veel andere anabole steroïden erg mild is, blijft het uiteraard wel een middel waar je met respect mee om moet gaan. Het geeft je geen vrijbrief om een dergelijk middel ongestraft te misbruiken. Dat is vragen om problemen.

Zoals gezegd is de kans op bijwerkingen relatief klein op de voorgeschreven doseringen. Het is echter nog steeds mogelijk dat er sprake is van bijwerkingen, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Beschadiging van de lever
  • Erectieproblemen
  • Lager libido
  • Virilisatie (vrouwen)
  • Acne

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>