De meestgebruikte naam voor oxandrolon is Anavar. Het is een vrij milde anabole steroïde met zeer weinig androgene eigenschappen. Hoewel het ook vaker door mannen wordt gebruikt, is het vooral een middel dat vrouwen de mogelijkheid biedt spiermassa te winnen, zonder daarbij veel risico te lopen op ongewenste androgene bijwerkingen (virilisatie).

Het ontstaan van Anavar

Anavar werd voor het eerst in 1964 in de Verenigde Staten door het farmaceutische bedrijf Searle Laboratories op de markt gebracht. Het was bedoelt om mensen die ongewild gewicht verloren, te helpen met het opbouwen van spiermassa. Daarnaast werd het ook voorgeschreven om osteoporose Anavartegen te gaan.

Anavar is zo mild dat het zelfs veilig aan kinderen met groeiproblemen werd voorgeschreven. Tegenwoordig lijkt dat vreemd, aangezien het nu vooral bekend is als middel dat door recreatieve bodybuilders wordt gebruikt, maar dit zegt uiteraard wel iets over de werking en de risico’s die ermee gepaard gaan.

Nadat het middel werd opgemerkt door bodybuilders, die het regelmatig gingen misbruiken, werd het in 1989 verboden. Uiteindelijk werd er meer onderzoek naar Anavar werd gedaan en als gevolg daarvan in 1995 weer gelegaliseerd. Vervolgens is het weer op de markt gebracht door Savient Pharmaceuticals, onder de naam Oxandrin.

Toepassing voor krachtsporters

Anavar is een anabole steroïde die vooral wordt gebruikt als middel om kracht en spiermassa te vergroten. Het is echter door zijn milde werking niet erg geschikt voor mannen om op te bulken. Je komt het dan ook meestal tegen in stacks waar vetverlies het doel is, met behoud van spiermassa zonder waterretentie.

Het is tevens een ideaal voor vrouwen die met behulp van anabole steroïden sterker en gespierder willen worden. In lage doseringen zijn de bijwerkingen in de meeste gevallen namelijk verwaarloosbaar. Zeker in combinatie met een goed voedingspatroon en een degelijk trainingsprogramma is het voor dames mogelijk om sneller spiermassa te winnen dan mogelijk zou zijn zonder het gebruik van anabole steroïden.

Is het een goed middel om spiermassa mee op te bouwen?

Dat hangt er een beetje vanaf waarvoor je Anavar wilt gebruiken, maar ook of je een man of een vrouw bent. De voordelen en de nadelen van Anavar maken het wel een middel dat een aantal opties biedt.

Anavar voor mannen

Voor mannen is Anavar een middel dat prima kan worden gebruikt in een kuur als kickstart – naast een injecteerbare anabole steroïde zoals testosteron. Het heeft als voordeel dat het weinig extra druk of je lichaam zet als je kuurt, maar aan de andere kant heeft het – zeker naast een krachtigere anabole steroïde – weinig toegevoegde waarde.

Je kan het dus in dat licht het beste zien als een middel dat je erbij neemt als je het fijn vindt om vanaf het begin het gevoel hebt dat je aan het kuren bent. Dit kan zeker bij middelen met een lange ester soms namelijk wel een aantal weken duren.

Als middel dat je gebruikt zonder een anders tof ernaast is het wellicht niet erg geschikt voor de meeste doelen. Het zorgt er wel voor dat je makkelijker droog wordt en kan voor een relatief kleine winst in spiermassa zorgen. Dit is echter zéér lastig vast te houden en dus eigenlijk niet de moeite waard.

De combinatie van prijs en de winst die je ermee boekt zijn in veel gevallen niet de moeite waard om dit middel als kuur te gebruiken zonder een krachtiger middel ernaast. Het blijft namelijk wel een middel dat ook druk op de lever zet. Je kunt je dan afvragen of het de moeite waard is om dat risico te lopen.

Anavar voor vrouwen

Voor vrouwen is het gebruik en de effectiviteit een compleet ander verhaal. Het is een van de meest geschikte middelen om als vrouw een mooie winst te boeken als het gaat om spiermassa. Dat kan zelfs zonder een groot risico op virilisatie. Het is absoluut een van de betere opties voor doelen die veel vrouwen hebben in de wereld van het bodybuilden.

Waar het middel voor mannen wellicht te weinig oplevert als je kijkt naar prijs en bijwerkingen, is dit voor vrouwen eigenlijk het omgedraaide. Het geeft veel vrouwen exact waar ze naar op zoek zijn en heeft ten opzichte van enkele alternatieven relatief weinig bijwerkingen en risico’s.

Als vrouw is het zodoende één van de meest geschikte middelen als je een mooie winst in spiermassa wilt boeken, zonder risico’s op mannelijke bijwerkingen. Het is om die reden dan ook een van de meest gebruikte middelen bij vrouwelijke bodybuilders.

Hou als vrouw wel altijd goed in de gaten hoe je erop reageert. Ondanks de eerder genoemde milde bijwerkingen is het nog steeds mogelijk dat deze een probleem vormen. Luister dus altijd goed naar je lichaam en pas doseringen aan als dit nodig is. Als je er goed mee omgaat kan dit middel je namelijk veel goede resultaten opleveren.

Dosering van Anavar

Anavar wordt geleverd in tabletten van 2,5mg per stuk en wordt oraal ingenomen.

De standaard dosering voor mannen ligt op 20-25mg per dag. Het wordt vaak in een stack gebruikt met Winstrol of Primobolan.

Vrouwen kunnen het beste starten op 5mg per dag. Dit is een dosering die vrouwen doorgaans comfortabel kunnen verdragen, zonder aantoonbare bijwerkingen. Als dit goed gaat dan is het eventueel mogelijk om dit te verhogen, waarbij je dan wel goed in de gaten moet houden hoe het lichaam erop reageert.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel Anavar in vergelijking met veel andere anabole steroïden erg mild is, blijft het uiteraard wel een middel waar je met respect mee om moet gaan. Het geeft je geen vrijbrief om een dergelijk middel ongestraft te misbruiken. Dat is vragen om problemen.

Zoals gezegd is de kans op bijwerkingen relatief klein op de voorgeschreven doseringen. Het is echter nog steeds mogelijk dat er sprake is van bijwerkingen, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Beschadiging van de lever
  • Erectieproblemen
  • Lager libido
  • Virilisatie (vrouwen)
  • Acne