DNP

Het middel 2,4-dinitrofenol is een effectief, maar ook zeer controversieel en gevaarlijk afslankmiddel. Het is beter bekend onder de afkorting DNP. Het vergroot je vetverlies behoorlijk door middel van een aanzienlijke versnelling van het metabolisme. Er komen echter zéér serieuze risico’s bij kijken. Kijk mee om meer te weten te komen over de werking en de gevaren van dit middel.

Herkomst van DNP

Van oorsprong was dit middel geen supplement voor vetverlies, maar werd het gebruikt voor een aantal andere doeleinden. Het kwam oorspronkelijk voor bij een aantal toepassingen die je niet zo snel zou verwachten bij een stof die je oraal inneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Springstof
 • Onkruidverdelger
 • Houtconserveringsmiddel
 • Pesticide

De eerste tekenen van de werking op het metabolisme werden al rond de eerste wereldoorlog opgemerkt. In een Franse fabriek die explosieven maakte, kregen werknemers, als gevolg van het werken met deze stof, met een aantal opvallende symptomen te maken. Zo verloren ze opvallend veel gewicht en hadden ze een verhoogde lichaamstemperatuur. Daarnaast was het aantal sterfgevallen onder werknemers buitensporig hoog.

Aan de hand van deze eerste waarnemingen, werd er verder onderzoek gedaan. Daaruit kwam DNP naar voren kwam als belangrijkste oorzaak. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van het supplement zoals we dit nu kennen. De link naar gewichtsverlies werd in 1933 aan de universiteit van Stanford gelegd door de onderzoeker Maurice Tainter. Diezelfde Tainter bracht DNP vervolgens als supplement op de markt.

Na een korte periode van legale verkoop werd het middel vanwege gezondheidsrisico’s uit de handel genomen. Dat is maar goed ook, de risico’s zijn zelfs bij relatief conservatief gebruik al zéér groot. In sommige gevallen is het zelfs dodelijk.

In een later stadium werd aan de universiteit van Harvard, door de biochemici Loomis en Lipmann, ontdekt hoe DNP eigenlijk werkt vanuit een fysiologisch perspectief. Hierdoor werd er meer duidelijk over de gevaren die gepaard gaan met het gebruik van DNP als supplement om vetverlies te stimuleren.

Hoe werkt het precies?

DNP

Kort gezegd zorgt DNP ervoor dat je celademhaling zich aanpast. Dit proces zorgt er vervolgens voor dat je lichaam meer zuurstof nodig heeft, en minder efficiënt met energie omgaat om ATP te produceren. Een direct gevolg daarvan is dat er in de cellen ook meer warmte wordt geproduceerd. Het kost dus meer energie om voldoende energie naar je cellen te krijgen.

Hierdoor versnelt de stofwisseling. Deze drastische toename van je energieverbruik heeft doorgaans vetverlies tot gevolg. Je kunt wat betreft effectiviteit denken aan een toename van je metabolisme met zo’n 10% per 100mg DNP.

Dit is uiteraard een vrij ingrijpend proces en je kunt dan ook niet als een olifant in een porseleinkast te werk gaan. Als je niet oppast dan brand je jezelf letterlijk op. Dit kan serieuze risico’s voor je gezondheid en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Denk dus ook niet te licht over dit middel. In tegenstelling tot een hoop andere middelen die vetverlies kunnen stimuleren, is dit een uiterst risicovolle methode. Er zijn dan ook alternatieven zat om goed en snel vet te verliezen. Het gebruik van DNP is eigenlijk onder geen enkele omstandigheid aan te raden.

Gebruik en dosering

Het is erg lastig om een dosering aan te raden die als relatief veilig beschouwd kan worden en daarnaast ook effectief werkt bij vetverlies. Het lijkt erop dat elk persoon anders reageert op het toedienen van deze stof.

De meest gangbare doseringen liggen tussen de 200mg en 400mg per dag met een maximum van 5mg per kg lichaamsgewicht. Wees echter heel voorzichtig hiermee, er zijn gevallen bekend waarbij een dosering van 500mg per dag de dood tot gevolg had. Het is dus altijd raadzaam om zo laag mogelijk te beginnen en voorzichtig af te tasten hoe je erop reageert.

Gebruik het nooit langer dan 2-3 weken.

Bijwerkingen van DNP

Buiten dat DNP je metabolisme en je lichaamstemperatuur verhoogt, kun je daarnaast ook last krijgen van de volgende bijwerkingen:

 • Kortademig
 • Heftig zweten
 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Slaapproblemen
 • Spierkrampen
 • Onregelmatige hartslag
 • Koorts
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Overgeven

De bovenstaande bijwerkingen kunnen variëren van minimaal tot zeer heftig. Als de klachten serieuze vormen aannemen, stop dan meteen met het gebruik van DNP en neem contact op met je huisarts.

Je kan een aantal supplementen nemen die op een veilige manier het risico op de bovenstaande bijwerkingen kunnen verminderen. Een aantal zaken die van pas kunnen komen:

 • Taurine
 • Magnesium
 • Glutamine
 • Melatonine
 • Multivitamine

Het innemen van deze middelen betekent niet dat je geen last krijgt van bijwerkingen. Ze kunnen er echter wel voor zorgen dat de symptomen een stuk draaglijker zijn. Het zijn ook legale en onschuldige supplementen. Op zichzelf en bij voorgeschreven doseringen zullen deze normaal gesproken geen klachten met zich meebrengen.

Aanpassingen aan je dieet

Buiten het nemen van een aantal supplementen om de scherpe randjes van DNP wat af te vlakken, is het erg belangrijk om ook je voedingspatroon in de gaten te houden. Dit kan een hoop problemen voorkomen.

 • Méér dan voldoende water drinken – aangezien je veel meer warmte produceert is het mogelijk dat je hierdoor wat sneller uitdroogt. Door het consumeren van minimaal 3 liter water per dag is dit te voorkomen. Drink dus veel en regelmatig.
 • Verspreid je koolhydraten – de consumptie van koolhydraten kan voor opvliegers zorgen wat warmte betreft. Dit merk je al vrij snel na het nuttigen van een maaltijd die veel koolhydraten bevat. Beperk je koolhydraatinname dus ietwat en verspreid deze over je maaltijden.
 • Voldoende groenten en fruit – buiten het feit dat je hierdoor ook voldoende vocht binnenkrijgt, zorgen groenten en fruit ook voor de nodige antioxidanten.

Voor de rest is het niet nodig om je voedingspatroon ingrijpend te veranderen, mits dit al in orde is. Blijf gewoon je normale verhoudingen aanhouden wat macro’s betreft. Het is niet nodig om een speciaal dieet te volgen omdat je DNP gebruikt.

Aanschaffen van DNP

gebruik van DNP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt al jaren voor het gebruik ervan. Dit laatste zonder veel succes, zo blijkt uit cijfers. DNP wordt nog steeds veel gebruikt als supplement om vetverlies te versnellen. Het gebruik ervan neemt de laatste jaren zelfs toe.

Het middel is in Nederland verboden en zodoende niet via legale leveranciers te verkrijgen. Het is online wel verkrijgbaar via allerlei kanalen. De betrouwbaarheid en de kwaliteit van deze kanalen is echter lastig vast te stellen en loopt nogal uiteen.

Het probleem hierbij is dat veel capsules niet consistent zijn gedoseerd. Je weet dus eigenlijk nooit zeker hoeveel je precies inneemt. Bij de meeste middelen hoeft dat geen gigantisch probleem te zijn. De risico’s van DNP zijn echter zo groot, dat het in dit geval wel echt belangrijk is om erover na te denken of het gebruik ervan deze risico’s waard is.

Laatste tips voor je veiligheid

Omdat je metabolisme en je lichaamstemperatuur omhoog gaan is het een goed idee om met de volgende zaken rekening te houden:

 • Meet regelmatig je lichaamstemperatuur – als je lichaamstemperatuur teveel stijgt dan is dat uiterst alarmerend. Hou dus te allen tijden een vinger aan de pols en meet je temperatuur op als je merkt dat je het erg warm hebt.
 • Train niet te zwaar – Het heeft tijdens het gebruik van DNP geen enkele zin om jezelf over de kop te gaan trainen. Dat is gewoon héél dom aangezien je jezelf zo, letterlijk, aan de kook kan trainen. Let zeker op met intensief aan duursporten te doen, dat is absoluut geen aanrader.

Zoals al regelmatig is vermeld in dit stuk, pas gewoon heel goed op als je besluit om toch DNP te gebruiken. Er zijn talloze voorbeelden uit het verleden om op te noemen waarbij het gebruik van DNP volledig is misgegaan met een dodelijke afloop. Neem dit niet te licht op en denk goed na of dit wel de beste manier is om je vetverlies te versnellen.