Cortisol

Cortisol is een corticosteroïde. Het is een hormoon dat in de bijnierschors wordt gevormd met cholesterol als basisstof.

Wat is het en waar dient het voor?

Cortisol staat in de volksmond bekend als het stresshormoon. Het komt vanzelfsprekend dan ook voor bij iedere stressreactie. Het is eigenlijk meer respons op een stressreactie. Daarmee bedoelen we het volgende:

Een stressreactie roept adrenaline en noradrenaline op. Dit verhoogt je alertheid en bereid je voor op een fight-or-flight-reactie. Dit proces kost een bepaalde hoeveelheid energie.

Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam deze energie kan compenseren om weer terug in homeostase te geraken. Het heeft als functie om bepaalde eiwitten uit spiermassa om te zetten in losse aminozuren. Deze worden vervolgens omgezet in glucose die voor de benodigde energie zorgt.

Breekt het dan je spieren af?

Dat zou je in eerste instantie wel denken. In essentie is cortisol ook katabool. De term “stressreactie” is echter lastig om goed in iedere context te plaatsen, omdat bijvoorbeeld weerstandstraining ook een vorm van stress op het lichaam is.

Er zit in veel gevallen dus geen direct verband tussen de hoeveelheid cortisol en spierafbraak op lange termijn. Praktisch gezien is het geen factor om je zorgen om te maken als je zo snel mogelijk je spiermassa wilt vergroten. Dat is veel te simplistisch, maar het blijft desalniettemin een mythe in de bodybuildingsport.

Related Articles