Diuretica

In de volksmond worden diuretica, ondanks dat er veel verschillende soorten zijn, vaak plaspil genoemd. Het middel doet eigenlijk wat je waarschijnlijk ervan verwacht: het stimuleert de nieren om water af te scheiden.

In de medische wereld worden diuretica vaak gebruikt om vochtophopingen, hoge bloeddruk en bij hartfalen gebruikt om het vasthouden van overmatig vocht tegen te gaan.

Hoe werken diuretica?

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Deze waterhuishouding wordt voornamelijk geregeld door de nieren, door water en afvalstoffen uit het bloed te filteren. Een deel van het gefilterde water wordt, samen met nog bruikbare stoffen, weer in de bloedbaan opgenomen en de rest verlaat als urine het lichaam.

Diuretica zorgen ervoor dat er minder water in de bloedbaan wordt opgenomen na dit filterproces. Hierdoor neemt de totale hoeveelheid vocht in het lichaam, maar ook het bloedvolume af. Vandaar dat het een geschikt middel is tegen hoge bloeddruk.

Gebruik in de sport

In de sport worden diuretica vaak gebruikt om het gebruik van stimulerende middelen te maskeren door versnelde afscheiding van deze middelen door de nieren. Ze zijn op zichzelf niet prestatiebevorderend, maar vanwege deze maskerende eigenschappen staan ze wel op de lijst van verboden middelen.

In het bodybuilden worden ze vaak ingezet tijdens wedstrijdvoorbereidingen om “droger” op het podium te verschijnen. Dit zorgt ervoor dat bodybuilders een hardere, gedetailleerde en vasculaire look krijgen die belangrijk is in deze jurysport.

Related Articles