Je weet waarschijnlijk dat testosteron het primaire mannelijke geslachtshormoon is dat een heel scala aan  gebonden testosteron functies vervult binnen het lichaam. Als het echter gaat om het vergroten van spiermassa dan dient dit testosteron zich te binden aan androgene receptoren.

Als mensen het over testosteronwaarden hebben dan bedoelen ze daar meestal de waarde die staat voor de totale hoeveelheid testosteron die aanwezig is in het lichaam. Dit geeft echter niet de hoeveelheid aan die gebruikt kan worden om spiermassa te stimuleren.

Dit is namelijk alleen mogelijk als testosteron vrij beschikbaar is in de bloedbaan om deze taken te vervullen. Een groot gedeelte van het testosteron in je lichaam is echter gebonden en zodoende niet biobeschikbaar. In dit artikel gaan we bekijken wat nou de verschillen tussen gebonden en ongebonden testosteron is en waarom dat belangrijk is.

Wat is gebonden testosteron?

Het meeste testosteron in je lichaam is niet vrij beschikbaar en zal gebonden zitten aan eiwitten die geslachtshormonen aan zich binden. De twee eiwitten waaraan testosteron zich bindt zijn:

  • SHBG (sex hormone-binding globulin)
  • Albumine

gebonden testosteronAls testosteron zich aan deze eiwitten bindt dan verhindert dit dat het activiteit kan uitoefenen. Op zichzelf heeft testosteron veel meer affiniteit met SHBG dan met albumine. Met veel meer moet je jezelf voorstellen dat het ongeveer 1000 x zoveel affiniteit ermee heeft.

Albumine komt echter in een ratio van 1000:1 zoveel voor in vergelijking met SHBG. Hierdoor is er ongeveer net zoveel testosteron gebonden aan SHBG als aan albumine. Bij mannen is ongeveer 45% van het totale testosteron gebonden aan SHBG en ongeveer 53% is gebonden aan albumine.

De resterende 2% van de gemiddelde bloedconcentratie van testosteron bestaat in een vrije, niet-gebonden toestand. Bij vrouwen ligt dit nog wat lager, rond de 1%.