Andriol, de merknaam en handelsnaam voor testosteron decanoaat, is een oraal testosteronproduct. Het is op olie gebaseerd en vervaardigd in de vorm van gelcapsules. Het verschilt enorm van andere orale anabole steroïden op een paar verschillende manieren.

Wat is Andriol precies?

Eerst en vooral zijn andere orale anabole steroïdeproducten bijna altijd C-17 alfa-gealkyleerd (ook bekend als methylatie). Dit is een proces waarbij een methylgroep is bevestigd aan de 17de koolstofverbinding op de testosteron. (of andere anabole steroïde) Hierdoor kan het hormoon de eerste passage door de lever overleven, en is het vervolgens oraal biobeschikbaar, zodat de gebruiker het oraal kan gebruiken.

Hoewel Andriol helemaal niet giftig is voor de lever, zijn er enkele nadelen aan de aard ervan.

Het nadeel van deze wijziging is dat C-17 alfa-alkylering bijna altijd een mate van levertoxiciteit en vervorming vertoont, waardoor de gebruiksduur en/of maximale dosering wordt beperkt. Andriol bezit geen C-17 alfa-alkylering, ondanks het een oraal actieve vorm van testosteron is.

In plaats daarvan is Andriol een veresterde vorm van testosteron (testosteron undecanoaat), waarbij het wordt vastgemaakt aan een extreem lange vetzuurketenester. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer deze drug wordt geconsumeerd (vooral in de aanwezigheid van voedingsvetten), de hoge lipofiele aard ervan gedeeltelijke absorptie via het lymfestelsel van het lichaam via het maagdarmkanaal mogelijk maakt.

Hoewel Andriol helemaal niet giftig is voor de lever, zijn er enkele nadelen aan de aard ervan. Onderzoek heeft aangetoond dat de orale biologische beschikbaarheid ongeveer 7% bedraagt, omdat de vetoplosbaarheid in het lichaam wordt opgenomen.

Geschiedenis van Andriol

Andriol is in de vroege jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld en gepionierd door de farmaceut Organon. Naast de merknaam Andriol, werd het ook gebrandmerkt onder de namen Virigen, Undestor, Restandol, Panteston en Androxon in verschillende regio’s en landen over de hele wereld. Het bedoelde gebruik was dat van een testosteronvervangingstherapie (TRT) voor mannen die ontoereikende niveaus van natuurlijk testosteron produceren.

Ondanks dit feit is Andriol nog steeds niet goedgekeurd op de markt voor receptgeneesmiddelen in de Verenigde Staten, maar het is verkrijgbaar in Canada en Mexico. Andriol is bedoeld om een ​​TRT-alternatief te zijn voor testosteroninjecties (zoals Testosteron Enanthaat of Testosteron Cypionaat), en zou daardoor fungeren als een veel handigere vorm van toediening voor sommigen die misschien niet de voorkeur geven aan injecties.

Praktisch bewaren

Oorspronkelijk moest Andriol gekoeld worden bewaard. Gelukkig, in de vroege jaren 2000, formuleerde Organon een nieuw Andriol-product, bekend als Andriol-Testocaps, waardoor het op kamertemperatuur kon worden bewaard zonder enige afbraak van het product.

Andriol

Individuen moeten echter in gedachten houden dat Testocaps bij kamertemperatuur een houdbaarheid van ongeveer 3 jaar hebben (in tegenstelling tot de oude Andriol-houdbaarheid van 3 maanden). Andriol-gelcapsules zijn geconcentreerd in een dosering van 40 mg per gel dop.

De beschikbaarheid van Andriol is vrij wijd verspreid, maar het gebruik ervan bij atleten en bodybuilders is erg weinig. Dit komt door een nadeel van Andriol; zeer slechte en zeer lage orale biobeschikbaarheid in combinatie met relatief hoge kosten voor deze verbinding.

Bodybuilders en atleten hebben daarom altijd gekozen voor de meer betrouwbare, goedkopere en gemakkelijk toegankelijke injecteerbare testosteronproducten en formules die een veel hogere (bijna 100%) biologische beschikbaarheid bieden.

Andriol is ontworpen om slechts een paar uur na inname een piektestosteronspiegel in het lichaam te vertonen en na herhaalde toediening gedurende de eerste paar weken, moeten de gestage en stabiele piekbloedplasmaconcentraties 24 uur na elke toediening worden gehandhaafd.

Andriol chemische kenmerken

Zoals eerder vermeld, is deze drug slechts een veresterde variant van testosteron, waarbij testosteron is bevestigd met de undecanoaat-ester in de 17-beta-hydroxylgroep. Het is enorm verschillend van andere orale anabole steroïden omdat het geen methylgroep op de 17de koolstofverbinding bevat (C-17 alfa-alkylering), en dus geen van de negatieve effecten op de lever heeft die C-17 alfa-gealkyleerde verbindingen wél vertonen.

Het vertoont ook niet dezelfde methode van absorptie en vermijding van de eerste passage van de lever die C-17 alfa-gealkyleerde orale verbindingen doen. In plaats daarvan is het vanwege Andriol’s zeer lange vetzuurester-keten extreem lipofiel en komt het via het lymfestelsel via het maagdarmkanaal in het lichaam.

Bijwerkingen van Andriol

Omdat Andriol een testosteronproduct is, heeft het wel alle belangrijke bijwerkingen van testosteron in het algemeen.

Oestrogene bijwerkingen

Oestrogene bijwerkingen zijn vooral de eerste die de gebruiker meestal treffen. Testosteron ondergaat een bepaalde mate van aromatisering (omzetting) in oestrogeen in het lichaam via interactie met het aromatase-enzym. Dit betekent dat bloedplasmaspiegels van Oestrogeen kunnen worden opgebouwd door het gebruik van Andriol en dat dit kan leiden tot oestrogene bijwerkingen.

Oestrogene bijwerkingen omvatten:

  • Retentie en/of winst van lichaamsvet
  • Opgeblazen gevoel en vasthouden van water
  • Verhoogde bloeddruk (als gevolg van waterretentie)
  • Ontwikkeling van gynaecomastie

Het wordt aanbevolen dat personen die Andriol gebruiken, de mogelijkheid onderzoeken om een ​​of andere vorm van anti-oestrogeen te gebruiken tijdens een cyclus, of op zijn minst anti-oestrogenen bij de hand hebben in het geval dat oestrogene bijwerkingen prominent worden.

Androgene bijwerkingen

De volgende belangrijke bijwerkingen van de drug zijn androgene bijwerkingen. Dit zijn masculiniserende en mannelijke secundaire geslachtskenmerken die verband houden met de bijwerkingen. Andriol is testosteron, en testosteron is het primaire mannelijke androgeen. Het heeft directe invloed op androgene bijwerkingen.

Bovendien is de hoge androgeniciteit van testosteronproducten meer te wijten aan de reductie (of omzetting) ervan in dihydrotestosteron (DHT), dat een veel krachtiger androgeen is dan testosteron zelf. In dit geval kan het gebruik van een 5-alfa-reductaseremmer de androgene bijwerkingen verzachten door de omzetting van testosteron in DHT te voorkomen of te verminderen.

Androgene bijwerkingen zijn:

  • Toename van agressie
  • Groei van lichaamshaar
  • Vettige huid
  • Zwaardere stem

Testosteron kan, net als alle andere anabole steroïden, de natuurlijke endogene testosteronproductie onderdrukken. Onderdrukking van testosteron is een zeer reëel feit bij het gebruik van anabole steroïden, daarom is het belangrijk om de lengte van de cyclus te beperken en een goed Post Cycle Therapy (PCT) -protocol te volgen na beëindiging van een cyclus met anabole steroïden. Door dit niet te doen, kan het mogelijk resulteren in permanente onderdrukking van testosteron in het lichaam.

nadeel van Andriol

Negatieve cardiovasculaire effecten zijn ook een zorg. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van testosteron, in therapeutische doseringen voor de behandeling van TRT bij mannen, het risico op cardiovasculaire problemen (en mogelijk zelfs het verbeteren van cholesterolprofielen) waarschijnlijk niet vergroot.

Het gebruik van testosteron bij prestatieverhogende doseringen resulteert in een afname van HDL. Bovendien hebben onderzoek en studies in combinatie met aromataseremmers aangetoond dat de negatieve effecten op het cardiovasculaire systeem in dramatische mate toenemen.

Andriol heeft, vanwege zijn enorm verschillende werkingsmechanisme in vergelijking met C-17 alfa-gealkyleerde orale anabole steroïden, absoluut geen hepatotoxische effecten.

Eén studie analyseerde Andriol’s potentieel voor levertoxiciteit door 20 dagen lang hoge doses te proberen bij proefpersonen (400 mg per dag). Andriol genereerde geen opmerkelijke veranderingen in de leverenzymwaarden tijdens dit onderzoek. Dit geldt ook voor patiënten die de drug op de lange termijn toegediend kregen (een decennium of langer).

Dosering en toediening van Andriol

Medisch worden Andriol-doseringen voorgeschreven in het bereik van 120–160 mg per dag gedurende de eerste 2 tot 3 weken. Na deze eerste periode, vereisen richtlijnen een reductie van de dosering van Andriol tot een onderhoudsschema van 40 – 120 mg per dag.

Voor verbetering van prestaties en lichaamsbouw moet de dosering van Andriol begrijpelijkerwijs veel groter zijn. Een minimum van 250 mg per dag is vereist (6 of 7 capsules) om een ​​meetbaar effect te zien, en veel mensen beweren dat de resultaten in dit bereik aan de lage kant zijn. Gewoonlijk wordt Andriol gebruikt in een dosering van 400 – 500 (10 – 14 capsules) per dag. Gevorderde of ervaren gebruikers kunnen zelfs hogere doseringen nodig hebben dan dat.

Vanwege de lipofiele aard van de farmacologie van de drug, wordt aanbevolen dat de Andriol-doseringen worden toegediend met de consumptie van voedsel of maaltijden, idealiter met een hoger vetgehalte om de opname ervan in het lichaam via het lymfesysteem te maximaliseren.

Wanneer het op een lege maag wordt ingenomen, hebben onderzoeken een extreem lage absorptie en biologische beschikbaarheid van Andriol aangetoond. Andriol-doseringen moeten ook worden opgesplitst in twee gelijkmatig verdeelde doseringen om stabiele bloedserumspiegels van testosteron te handhaven.

Andriol opzet van een kuur

Andriol-cycli moeten over het algemeen dezelfde richtlijnen volgen als cycli van andere testosteronproducten, hoewel Andriol mogelijk moet worden gedoseerd vanwege de slechte biologische beschikbaarheid. Het kan alleen worden gebruikt in een eenzame cyclus, of kan worden gebruikt als een basis testosteronverbinding terwijl andere anabole steroïden worden gebruikt.

bijwerkingen van Andriol

Cycluslengtes van Andriol kunnen variëren van 8 tot 12 weken of meer. Zoals eerder vermeld, is het geen populair testosteronproduct met het oog op prestaties of lichaamsverbetering bij bodybuilders en atleten, en het is zeer moeilijk om veel informatie te vinden met betrekking tot Andriol-cycli.

Beginners kunnen in de verleiding komen om te kiezen voor Andriol vanwege het gemak als een oraal testosteronproduct, maar zelfs dit komt zelden voor. Beginnende Andriol-cycli zouden meestal betrekking hebben op Andriol, gedoseerd op 300 mg per dag gedurende 8 – 12 weken.

Als ervaren atleten er voor kiezen om Andriol te gebruiken, gebruiken ze meestal Andriol-cycli waarbij op de achtergrond een lage dosis TRT Andriol wordt gebruikt ter ondersteuning van essentiële lichaamsfuncties, terwijl andere sterkere anabole steroïden worden gebruikt bij de cyclus. Deze kunnen verbindingen bevatten zoals Winstrol (Stanozolol), Nandrolone (Deca-Durabolin), Trenbolone of Anavar (Oxandrolon).