Human Chorionic Gonadotropin (hCG) is een peptide die van nature door vrouwen wordt aangemaakt in de placenta. Het wordt door gebruikers van anabole steroïden toegepast om hormonaal te herstellen en door vrouwen die problemen hebben met vruchtbaarheid.

Hoewel het aanvankelijk tegenstrijdig lijkt dat een vrouwelijk hormoon mannen kan helpen bij het beschermen van je teelballen, is het eigenlijk niet zo’n gek verhaal als je begrijpt hoe het functioneert. In dit artikel gaan we bekijken waarom bodybuilders vaak gebruik maken ervan, waarom het zo effectief is en waar het vandaan komt.

De herkomst en ontwikkeling van hCG

In 1920 werd voor het eerst onderzoek gedaan naar de werking van hCG. Destijds werd het uit een menselijke placenta geëxtraheerd en gebruikt op konijnen. Uit deze waarnemingen kwam vervolgens naar voren dat dit hormoon essentieel was voor zwangerschap en alle betrokken processen daarbij.

Niet lang daarna werden er verschillende preparaten ontwikkeld en getest. De allereerste hCG-preparaten werden geëxtraheerd uit de hypofyse van diverse dieren. In 1931 werd het vervolgens door Organon op de geneesmiddelenmarkt verkocht onder de naam Pregnol .

De stap naar de moderne tijd

Uiteindelijk werd deze handelsnaam in 1932 veranderd naar Pregnyl. Dit is tegenwoordig nog steeds HCGde handelsnaam waaronder HCG universeel bekend staat. Organon produceert en verkoopt vandaag de dag nog steeds Pregnyl. Het wordt echter niet meer geproduceerd door middel van hypofysextractie.

Uiteindelijk lieten technische ontwikkelingen in laboratoria toe dat het in de jaren 40 uit de urine van zwangere vrouwen kon worden gefilterd. Vanaf de jaren 60 maakten alle farmaceutische fabrikanten van hCG gebruik van deze methode. Dit is tegenwoordig nog steeds de wijze waarop het product wordt gefabriceerd.

De functie bij zwangerschap

De belangrijkste rol ervan bij zwangere vrouwen is dat het een essentieel hormoon is voor de productie van Progesteron. Onder invloed van progesteron wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid op de innesteling van een bevruchte eicel. Indien er géén bevruchting plaatsvindt, daalt de productie van progesteron door het corpus luteum geleidelijk aan. Deze daling resulteert vervolgens in ongesteldheid.

Indien er wel een bevruchting heeft plaatsgevonden, dan zal progesteron geleidelijk aan blijven stijgen. Hiervoor is ook een verhoogde afgifte van hCG nodig. Deze verhoging kan binnen 7 dagen worden waargenomen. Dit is ook hetgeen je meet met een zwangerschapstest. Een verhoogde afgifte van hCG is de reden dat een strip van een zwangerschapstest blauw zal kleuren.

Chemische eigenschappen van hCG

Human Chorionic Gonadotropin is een eiwit (of peptide) hormoon. Als je het specifieker gaat indelen dan valt het in de groep oligosaccharide glycoproteïnen. Dat zijn eiwitmoleculen die één of meerdere koolhydraat / suikermoleculen bezitten. Ook andere hormonen die in dit stuk aan de orde komen, namelijk LH en FSH, behoren tot deze groep.

Glycoproteïnen bestaan moleculair uit twee subgroepen, een alfa- en een bèta-subeenheid. De alfa-subeenheid van LH en hCG zijn identiek. Er zit een verschil in de bèta-subeenheid van deze twee hormonen, maar ook deze is voor maar liefst 80% identiek.

Dat LH en hCG veel op elkaar lijken blijkt ook uit het feit dat hCG zich kan binden aan dezelfde receptor als LH, namelijk de LHR-receptor. Dit is de receptor die bepaald hoeveel testosteron je testikels produceren. Deze eigenschap maakt dit vrouwelijke hormoon opeens een stuk interessanter voor gebruikers van anabole steroïden.

Wat voor invloed heeft het op mannen?

Met andere woorden, als je hCG introduceert in een mannenlichaam dan zal het uiteindelijk de aanmaak van testosteron stimuleren.

In het mannelijk lichaam wordt testosteron hoofdzakelijk geproduceerd in de teelballen. Om iets specifieker te zijn, in de Leydig-cellen die zich daarin bevinden. De mate waarin de teelballen testosteron produceren, wordt voornamelijk aangestuurd door de hypofyse.

Hoe werkt dat?

Dat werkt in het kort als volgt: indien de hypofyse signalen krijgt dat de testosteronproductie omhoog moet, dan stuurt het op zijn beurt weer een signaal naar de teelballen. Dat signaal bestaat uit de aanmaak van zogenaamde gonadotrofinen. Dit zijn twee hormonen, namelijk LH (Luteinizing Hormone) en FSH (Follicle Stimulating Hormone).

Als de productie van deze twee hormonen stijgt en deze zich binden een receptor in de Leydig-cellen, dan is dat een teken voor de deze cellen dat er actie vereist is. Deze gaan vervolgens aan het werk om testosteron te produceren.

Wat heeft dat met hCG te maken?

We weten inmiddels dat hCG dezelfde functies kan uitoefenen in je teelballen als gonadotrofinen. Het is een ander hormoon, maar het kan dezelfde signalen aan je teelballen afgeven als het gaat om de productie van testosteron door middel van de LHR-receptor. Eenmaal aan deze receptor gebonden gedragen deze hormonen zich biologisch namelijk exact hetzelfde.

Met andere woorden, als je hCG introduceert in een mannenlichaam dan zal het uiteindelijk de aanmaak van testosteron stimuleren. Als je het injecteert dan kun je hier dus invloed op uitoefenen. Dit kan uiteraard een handige toepassing zijn als je, bijvoorbeeld door het gebruik van anabole steroïden, te maken hebt met een stagnerende productie van testosteron.

De rol van hCG bij het gebruik van anabolen steroïden

De belangrijkste functie van hCG gebruik is het voorkomen van primair hypogonadisme. Dit is simpel gezegd een verlaagde testosteronproductie als gevolg van teelballen die ongevoeliger zijn geworden voor hCG gebruiksignalen van de hypofyse. Hoe langer een AAS kuur duurt, hoe ongevoeliger de receptoren in je teelballen worden.

Dit kan, zeker op de lange termijn, problemen opleveren voor je klokkenspel. Vanwege het herhaaldelijk uitvallen en weer opstarten van je teelballen, kan hier atrofie ontstaat. Hoe dit exact werkt is nog niet helemaal duidelijk overigens. Wat we echter wel weten is dat je het kunt voorkomen door ervoor te zorgen dat je tijdens het kuren de productie van endogeen testosteron handhaaft.

Dit is waar hCG om de hoek komt kijken. Het bindt zich aan de LHR receptoren en zorgt zo ervoor (in een ideale situatie) dat je evenveel testosteron blijft produceren als wanneer je niet aan het kuren bent. Ondanks dat de hypofyse geen hormomen richting je teelbalen stuurt.

Je gebruikt hCG dus tijdens je kuur?

Het beste is inderdaad om het vanaf het begin van je kuur tot en met de eerste week van je nakuur te gebruiken. Het vreemde is dat er nog steeds verhalen de ronde doen, vaak zelfs afkomstig van ervaren bodybuilders of websites die geacht worden correcte informatie te verschaffen, dat hCG niet tijdens de kuur moet worden gebruikt. Dit is gewoon ronduit onzin.

Klinisch onderzoek laat heel duidelijk zien dat het gebruik van hCG tijdens je kuur met afstand de beste optie is. Zeker voor mensen die jarenlang kuren en / of gebruik maken van kuren die relatief langdurig zijn, is dit echt aan te raden. Door hCG naast je kuur mee te laten lopen kun je jezelf op de lange termijn veel ellende besparen.

Aanbevolen doseringen tijdens je kuur

De aanbevelingen die je hier krijgt kunnen eventueel variëren per persoon. Niet iedereen zal namelijk hetzelfde reageren op hCG. Mocht je merken dat het niet voldoende is, doordat je teelballen bijvoorbeeld alsnog wat krimpen, verhoog dan de dosis.

Hou als standaard protocol de volgende dosering aan:

  • 250IU per twee dagen

Dit is doorgaans voldoende om de kans op primair hypogonadisme te voorkomen. Het is raadzaam om eigenlijk tijdens iedere kuur hCG te gebruiken. Zo minimaliseer je de kans dat je teelballen op termijn ongevoeliger worden voor gonadotrofinen, met alle gevolgen van dien.

Heeft het ook zin om hCG te gebruiken tijdens een nakuur?

De nakur is geen ideale periode om gebruik te maken van hCG. Als je reeds last hebt van hypogonadisme, dan is het mogelijk om dit te herstellen door middel van een langere periode hCG te gebruiken op hogere doseringen. Vaak doet men dit in combinatie met een SERM zoals clomifeen.

De doseringen hiervoor liggen vaak tussen de 1000-3000IU 3 x per week. De dosering en de duur van het herstel zijn ook afhankelijk van de periode dat iemand als last heeft van primair hypogonadisme. Begin voorzichtig en bepaal de tijdsduur en de dosering vervolgens op je bloedwaarden. Zodra deze hersteld zijn kun je stoppen met het gebruik van hCG.

Kun je het ook gebruiken voor vetverlies?

Er heeft heel lang een fabel bestaan dat hCG een positieve invloed zou hebben op vetverlies. Dit is complete onzin. De gedachte was dat het de schildklier zou stimuleren door meer schildklierhormoon Pregnylaan te maken. Men heeft hCG ook langdurig vanuit de medische wereld ingezet om obesitas te behandelen. Uiteindelijk bleek deze veronderstelling onjuist te zijn.

De oorsprong van deze behandelingen komt voort uit een onjuist geïnterpreteerd onderzoek uit 1954. In dit onderzoek werd hCG aan mensen toegediend. De proefpersonen in kwestie verloren vervolgens significante hoeveelheden lichaamsvet in korte tijd. Er werd echter niet bij vermeld dat ze ook op een dieet van rond de 500 kcal waren gezet.

Uiteindelijk blijkt er geen enkel verband te zijn tussen hCG en vetverlies of de behandeling van obesitas. Na een grondige revisie van deze studie door de medische wereld, is het voorschrijven van hCG voor deze doeleinden dan ook uiteindelijk volledig stopgezet.