clenbuterol

Clenbuterol (Clen) een veelgebruikt middel om vetverbranding te versnellen. Het is een effectief middel dat echter niet zonder risico’s gebruikt kan worden. In de wereld van fitness, bodybuilding en duursport is het een van de meest populaire hulpmiddelen in de strijd tegen de weegschaal en lichaamsvet.

Het bezit een aantal eigenschappen die een extra steun in de rug kunnen bieden. Het blijft uiteraard wel een hulpmiddel en is geen vervanging voor een goed voedingspatroon en degelijke training. We gaan een kijkje nemen wat dit middel precies doet en hoe het in de praktijk werkt.

Clenbuterol is geen hormoon

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is clenbuterol géén hormoon. Het is een zogenaamde beta-2-agonist. Dat houdt in het kort in dat het een stof is die hoofdzakelijk invloed heeft op de beta-2-receptoren van onder andere je autonome zenuwstelsel.

ClenbuterolHet autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor een hele reeks zaken die je automatisch doet. Dus het kloppen van je hart, het op peil houden van je lichaamstemperatuur en het reguleren van je ademhaling. Het idee achter het binden aan deze receptoren is een beetje vergelijkbaar met de werking van AAS op androgene receptoren.

Omdat een aantal andere delen van het lichaam dezelfde receptoren bezitten, doet clenbuterol niet alléén de dingen waarvoor je het gebruikt. Het kan prima dus meehelpen om je doelen te bereiken, maar je zult meestal ook rekening moeten houden met een aantal ongewenste bijwerkingen.

Prestaties verbeteren en vetverlies

Mensen die clenbuterol gebruiken met het oog op verbetering van prestaties of lichaamscompositie, doen dit vrijwel altijd vanwege de volgende eigenschappen:

  • Vetverbranding – het heeft een gunstige uitwerking op het proces van vet verminderen van lichaamsvet.
  • Spierbehoud – men gebruikt het tijdens een cut om zoveel mogelijk spiermassa te behouden in een kcal deficiet.
  • Ademhaling – het heeft een positieve invloed op de ademhaling, hetgeen gunstig kan zijn voor sportprestaties.

Werking bij vetverlies

Wanneer clenbuterol zich aan deze receptoren hecht, dan stimuleert dit de afbraak van vetcellen.

Bij het gebruik van clenbuterol is een van de uitwerkingen op het autonome zenuwstelsel dat je lichaamstemperatuur toeneemt. Als je lichaamstemperatuur stijgt ga je automatisch meer kcal verbranden. Het verhoogt dus indirect je metabolisme. Deze verhoging heeft op zijn beurt weer een gunstig effect op vetverbranding.

Er is nog een andere reden waarom clenbuterol een gunstig effect heeft op vetverbranding. Het hecht zich namelijk ook aan bepaalde andere, verwante receptoren. Vetcellen (maar overigens ook bepaalde hersencellen) bezitten bijvoorbeeld een zogenaamde beta-1-receptor. Wanneer clenbuterol zich aan deze receptoren hecht, dan stimuleert dit de afbraak van vetcellen.

Ondanks dat vetverlies voor het overgrote deel afhankelijk is van je energiebalans, kan het vanwege deze eigenschappen het proces van vetverbranding een stukje makkelijker maken. Gebruik het dus ook als zodanig, maar blijf wel je gezonde verstand gebruiken.

Effect op spiermassa

In de praktijk dichten een aantal mensen clenbuterol spieropbouwende eigenschappen toe, maar dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. Het lijkt echter wel anti-katabole eigenschappen te hebben. Dus hoewel het waarschijnlijk geen directe spieropbouw stimuleert, gaat het wel het proces van spierafbraak tegen. Dit is in een situatie waarbij je vet wilt verliezen een gunstige eigenschap.

De wetenschap hierachter is echter vrijwel volledig gebaseerd op het gebruik van proefdieren. Ook over de exacte werking ervan is nog steeds geen onomstotelijk bewijs geleverd. Er zijn wel gunstige effecten gevonden met betrekking tot het behouden van spiermassa.

Clenbuterol en ademhaling

In de medische wereld worden beta-2-agonisten veel gebruikt om mensen te behandelen die problemen Bijwerkingen van clenbuterolhebben met hun luchtwegen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan iemand met inspanningsastma. Door een dergelijk medicijn te gebruiken ontspannen de spieren in de luchtwegen zich, waardoor ademhalen makkelijker wordt.

Uiteraard kunnen deze eigenschappen ook worden ingezet door mensen die geen problemen met hun luchtwegen hebben. Een verbeterde ademhaling kan goed zijn voor sporters. Meer zuurstof kan namelijk ook tot betere prestaties leiden. Dit is de reden dat clenbuterol vaker door duursporters wordt gebruikt als prestatiebevorderend middel.

Gebruik en dosering

Clenbuterol wordt oraal ingenomen en meestal twee weken gebruikt, waarna je eenzelfde periode pauze neemt.

De dosering van clenbuterol met vetverlies als doel hangt sterk af van je tolerantie. De één verdraagt dit middel een stuk beter dan de ander. Zodoende is het een beetje passen en meten wat het beste bij je past. Als vuistregel kun je nemen dat je nooit méér dan 160mcg per dag moet nemen.

Begin echter altijd voorzichtig. De bijwerkingen van clenbuterol kunnen vrij heftig zijn, dus meer is zeker niet altijd beter. Je kan altijd een volgende keer voorzichtig proberen je maximale dosis iets te verhogen. Dit is geen middel waarbij je heel stoer een grote hoeveelheid moet nemen zonder ervaring.

Gangbare doseringen:

  • Mannen – 80 tot 100mcg met een maximum van 160mcg per dag
  • Vrouwen – 60 tot 80mcg met een maximum 100mcg per dag

De meeste merken leveren tabletten van 20mcg per stuk. Er zijn echter ook tabs van 10mcg of 40mcg in de omloop. Het verschilt dus per merk hoeveel tabs je daadwerkelijk in moet nemen.

Het is gebruikelijk om de doseringen op te bouwen en daarna weer af te bouwen, naar gelang de periode dat je van plan bent clenbuterol te gebruiken.

Dus als iemand bijvoorbeeld van plan is om twee weken lang maximaal 80mcg te gebruiken, dan bouw je dat als volgt op:

Dag 1-2 40mcg
Dag 3-4 60mcg
Dag 5-10 80mcg
Dag 11-12 60mcg
Dag 13-14 40mcg

Er is nogal wat discussie over het doseren van clenbuterol. Ook over de duur van onafgebroken gebruik en de opbouw van een kuur verschillen de meningen nogal. Er is dus niet echt een waterdichte waarheid. Met de bovenstaande aanbevelingen zit je in ieder geval wel in de goeie richting en kun je relatief veilig gebruik maken van dit middel.

Bijwerkingen van clenbuterol

Zoals eerder aangegeven worden meerdere receptoren beïnvloed bij het gebruik. Hierdoor ontstaan ook een aantal bijwerkingen die als ongunstig kunnen worden omschreven. De meest voorkomende negatieve bijwerkingen zijn onder andere:

  • Trillende handen
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen
  • Misselijkheid
  • Hoge bloeddruk
  • Zweten
  • Hepatoxiciteit

De meeste van deze bijwerkingen verdwijnen weer zodra het lichaam went aan het medicijn. Bij aanblijvende of heftige symptomen is het verstandig het gebruik te stoppen of de dosering te verlagen.