Clomid is de gangbare naam voor het medicijn met als werkzame stof clomifeen. Het wordt in de medische wereld gebruikt als ondersteuning voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. In de wereld van het bodybuilden wordt het gebruikt om bijwerkingen als gevolg van overmatig oestrogeen te reguleren.

Dit anti-oestrogeen wordt specifieker geclassificeerd als een Selective Endrogen Receptor Modulator (SERM). Het is een triphenylethyleen, dat wat betreft structuur en werking veel lijkt op Nolvadex .

Er heeft lang een misverstand bestaan dat Nolvadex en Clomid  een verschillende werking hebben, omdat ze als geneesmiddel erg verschillend worden gebruikt. Hierdoor is Clomid lang gezien als een middel dat geschikt was om te gebruiken tijdens de nakuur. Nolvadex zou geschikter zijn om om tijdens de kuur te gebruiken om bijwerkingen aan te pakken.

Het effect op oestrogeen is in de praktijk echter vrijwel identiek, waardoor deze twee middelen voor bodybuilders erg vergelijkbaar zijn. Nolvadex is per mg werkzame stof alleen wat krachtiger en efficiënter. Keuzes tussen deze twee middelen worden vaak genomen op basis van gebruikerservaringen.

Waar is het voor bedoeld?

Clomid wordt als medische ondersteuning gebruikt om vrouwen die vruchtbaarheidsproblemen hebben, Clomidals gevolg van het uitblijven van de eisprong, te helpen dit te stimuleren. Het zorgt er in essentie voor dat receptoren in de hersenen geen vrouwelijke geslachtshormonen kunnen detecteren waardoor de hormoonbalans zich aanpast.

Bodybuilders maken hier onder meer gebruik van, doordat de testosteronproductie mede afhankelijk is van de hoeveelheid oestrogeen die wordt waargenomen door de hersenen. Het kan dus leiden tot sneller herstel van de eigen aanmaak van testosteron en minder heftige reacties op overtollig oestrogeen.

Gebruik en dosering

Clomid wordt tijdens de kuur gebruikt om bijwerkingen als gevolg van overtollig oestrogeen te verhelpen. Daarbij kun je onder andere denken aan waterretentie en gyno.

Daarnaast wordt het tijdens een nakuur gebruikt als middel dat helpt bij het stimuleren van de natuurlijke testosteronproductie.

Doorgaans kom je Clomid tegen in tabletvorm van 25 mg en 50 mg. Het wordt dagelijks ingenomen vanwege de relatief korte halfwaardetijd, die zo’n 24 uur is.

Een gangbare dosering Clomid is 100 mg per dag. In extreme gevallen kan dit worden verhoogd naar 150 mg per dag. Dat laatste is alleen verstandig als de klachten op 100 mg per dag blijven aanhouden.