Het middel methandienone, beter bekend onder de merknaam Dianabol (of D-Bol), wordt een beetje gezien als de moeder der anabolen steroïden. Dat komt omdat het een van de eerste relatief makkelijk verkrijgbare, synthetisch bewerkte middelen was om prestaties te bevorderen.

Het ontstaan van Dianabol

Dianabol is in 1956 voor het eerst ontwikkeld door een bedrijf genaamd Ciba Pharmaceuticals. Een bedrijf dat onder meer de medische toepassing van synthetische testosteron onderzocht. Bij dit bedrijf werkte ene Dr. John Ziegler, die ook als teamarts betrokken was bij een aantal Amerikaanse Olympische teams, waaronder de gewichtheffers.

Hij kreeg van een Russische collega te horen dat de, niets voor niet zo bleek achteraf, uitstekend presterende Russische gewichtheffers structureel synthetisch bewerkte testosteron kregen toegediend. Het grote nadeel was wel dat er duidelijk sprake was van zichtbare en in sommige gevallen ernstige bijwerkingen.

Dr. Ziegler had vanwege zijn werkzaamheden bij Ciba Pharmaceuticals de kans om de mogelijkheden en de kenmerken van testosteron te onderzoeken, met het oog op het bevorderen van prestaties en de toename van spiermassa. Vervolgens is hij gaan werken aan een middel dat dezelfde anabole eigenschappen had als synthetische testosteron, maar minder androgene eigenschappen bezat. Op die manier trachtte hij de ongewenste bijwerkingen van androgene middelen te beperken. Dianabol was geboren.

Het duurde daarna niet lang voor Dianabol erg populair was en wereldwijd gebruikt werd om prestaties te bevorderen. In de jaren 60 en 70 werd het grootschalig gebruikt in de wereld van het bodybuilden en het gewichtheffen. Pas later kwam men erachter dat het bij misbruik ook serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebracht.

Werking en dosering

Je gebruikt dit middel vooral om sterker te worden en je spiermassa te vergroten. Het heeft echter wel zijn beperkingen. Door de korte halfwaardetijd van 3-5 uur wordt het meestal oraal ingenomen, omdat je anders erg vaak zou moeten injecteren. Orale inname is vrij zwaar voor je lever. DianabolVandaar dat het ook niet verstandig is Dianabol langer dan 6-8 weken zonder onderbreking te gebruiken.

Dianabol als op zichzelf staande kuur gebruiken is geen ideale keuze. Het is erg lastig om je resultaten te behouden hierbij, waardoor de uiteindelijke voordelen niet opwegen tegen de nadelige bijwerkingen. Het wordt dan ook vaak als kickstarter gebruikt in een stack met middelen die een langere ester bevatten, zoals testosteron of Deca-Durabolin.

Dianabol wordt doorgaans geleverd in tabletten van 5mg of 10mg. Een dosering van 15-30mg per dag zal resulteren in een flinke toename van kracht en spiermassa. Het kan in één keer worden ingenomen een tijdje voor je gaat trainen, of verdeeld over de dag worden gebruikt. Wat mensen prefereren verschilt per persoon.

Mogelijke bijwerkingen

Ondanks dat Dianabol weinig androgene eigenschappen heeft, is het nog steeds een middel dat je heel serieus moet nemen. Een degelijke opzet, beperkte duur van je kuur, “verstandige” doseringen en een nakuur worden dan ook altijd aangeraden.

Ondanks een degelijke planning en aanpak, kun je toch last krijgen van ongewenste bijwerkingen. Je kunt eventueel met de volgende zaken te maken krijgen:

 • Beschadiging van de lever
 • Verhoogd cholesterol
 • Erectieproblemen
 • Vergroting prostaat
 • Acne
 • Haarverlies
 • Vettige huid
 • Verminderde aanmaak eigen testosteron
 • Vergroot risico op hart- en vaatziekten
 • Waterretentie
 • Krimpen testikels