Het gebruik van anabole steroïden dient met beleid en verstand te gebeuren. Dit gebeurt in de praktijk echter niet altijd. Een van de problemen waar mannen die AAS hebben misbruikt regelmatig tegenaan lopen zijn erectieproblemen. Deze problematiek kan verschillende oorzaken hebben en kan ook in ernst sterk uiteen lopen.

In sommige gevallen is er sprake van verminderde potentie, waardoor een erectie krijgen minder goed mogelijk is. In het ergste geval kan volledige potentie een gevolg zijn van het verkeerd gebruik van anabole steroïden. We gaan kijken hoe een dergelijke situatie ontstaat en wat voor stappen je kan nemen om dit op te lossen.

Hoe kan AAS voor erectieproblemen veroorzaken?

Anabole steroïden hebben, zeker als je er niet goed mee omgaat, nadelen voor je hormoonhuishouding en je bloeddruk. Dit zijn beiden zaken die niet wenselijk zijn voor je gezondheid. Ze hebben echter ook beiden mogelijke gevolgen voor het krijgen van een gezonde erectie.

Invloed op de hormoonhuishouding

Wat de meeste anabole steroïden als doel hebben, is ervoor zorgen dat je meer testosteron in je lichaam krijgt. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller en makkelijker significant meer spiermassa te krijgen. Een bepaalde hoeveelheid testosteron in je lichaam heeft echter ook nadelen voor je hormoonhuishouding.

Als je lichaam namelijk in de gaten krijgt dat er veel testosteron in je lichaam aanwezig is, dan zal het zelf minder testosteron aan gaan maken. De productie van testosteron is een van de belangrijkste factoren die van belang zijn om een erectie te krijgen.

Indien je eigen aanmaak op zijn gat ligt, zal dit dus van invloed zijn op je potentie. Hoe sterk dit effect is hangt er mede vanaf hoe groot het effect op je natuurlijke testosteron aanmaak is en hoe goed zich dit weer kan herstellen. Dit kan voor sommige mensen na langdurig gebruik van AAS een probleem vormen.

Problemen met je bloeddruk

Een van de bijwerkingen die je tijdens het kuren regelmatig ziet is een verhoogde bloeddruk. Het is een van de belangrijkste zaken die gebruikers van AAS controleren wanneer ze bloed trekken. Dit is met een goede reden. Een hoge bloeddruk brengt namelijk serieuze potentiële risico’s met zich mee.

Erectieproblemen zijn een van deze risico’s. Het hebben van een verhoogde bloeddruk is een van de meestvoorkomende oorzaken van erectieproblemen. Het gebruiken van AAS kan dus, ook als je geen last hebt van een verlaagde testosteronaanmaak, direct in verband staan met erectieproblemen.

Hoe kun je deze oorzaken van erectieproblemen voorkomen

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je deze problemen kunt aanpakken. We gaan de meestvoorkomende redenen in het kort bespreken en oplossingen aandragen, zodat je niet in deze situatie belandt. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

Primair hypogonadisme voorkomen

Het probleem van primair hypogonadisme is dat je teelballen niet genoeg testosteron aanmaken, ondanks dat ze genoeg signalen van de hypofyse krijgen. Het lichaam herkent dus in essentie wel dat de productie omhoog moet, maar de teelballen zijn niet in staat dit uit te voeren.

De reden in dit geval dat de teelballen niet goed functioneren is over het algemeen te wijten aan atrofie aan de teelballen. Slijtage dus. De beste manier om dit te voorkomen is om niet langdurig (jarenlang) te kuren en de doseringen niet te overdrijven en goed na te kuren.

Gebruik je echter jaren- en jarenlang AAS, dan is dit vrijwel niet te voorkomen. Indien je er zeker van wilt zijn dat een dergelijke situatie je bespaard blijft dan is langdurig en heftig kuren geen optie. Ongeacht hoe goed je nakuurt of je bloedwaarden bijhoudt.

Een van de effectievere oplossingen om dit probleem te voorkomen is het gebruik van hCG tijdens het kuren. Dit voorkomt het uitvallen en weer opstarten van de cellen in de teelballen. Door dit proces zoveel mogelijk uit te sluiten voorkom je grotendeels atrofie.

Secudair hypogonadisme voorkomen

Secundair hypogonadisme heeft als overeenkomst met primair hypogonadisme dat je lichaam te weinig testosteron aanmaakt. De onderliggende reden is echter verschillend. Bij secundair hypogonadisme functioneren de teelballen vaak wel voldoende, maar ze krijgen te weinig signalen van de hypofyse.

Dat wil eigenlijk concreet zegen dat je lichaam, in de vorm van de aanmaak in je teelballen, niet opmerkt dat er te weinig testosteron aanwezig is in je lichaam. Zodoende zal de productie in de teelballen niet of onvoldoende worden opgestart.

Oplossing tegen de symptomen van erectieproblemen

Als je eenmaal te maken hebt met erectieproblemen als gevolg van het gebruik van anabole steroïden, dan is het wel zo handig als je een oplossing hebt zodat je in ieder geval op korte termijn seksueel actief kunt blijven. Let wel: we gaan middelen bespreken die de symptomen van erectieproblemen tegen gaan, dit geneest de onderliggende oorzaken echter niet.

Bezoek altijd eerst een arts

Erectieproblemen, zeker als gevolg van het gebruik van anabole steroïden, zijn een serieus probleem. Er zijn een aantal oorzaken die erectieproblemen veroorzaken die heel serieus kunnen zijn en erg schadelijk voor je gezondheid. Het is dus heel belangrijk om eerst achter de oorzaken te komen, vóór je op zoek gaat naar oplossingen.

Vaak zijn erectieproblemen namelijk op te lossen door de onderliggende oorzaak te genezen. Het is dus zaak om de mogelijke oorzaken dus goed in kaart te brengen. Bezoek om die reden altijd direct een arts als je te maken krijgt met erectieproblemen.

Deze kan op zoek gaan naar de oorzaken van je problematiek en hopelijk een gepaste oplossing bieden. Indien dit et geval is, dan is verdere behandeling met bijvoorbeeld erectiepillen vaak niet nodig. Kiest een arts echter wel voor het gebruik van erectiepillen, dan kan je arts je ook in dat geval van waardevolle adviezen voorzien.

Gebruik van erectiepillen

Erectiepillen genezen niet de oorzaken van erectieproblemen. Wanneer je er echter last van hebt dan kunnen erectiepillen je wel helpen om weer een erectie te krijgen. Zo kun je in de tijd dat je naar een oplossing zoekt, nog steeds een gezonde en bevredigende erectie krijgen.

De meestgebruikte erectiepillen zijn PDE5-remmers zoals Kamagra of generieke Cialis. Deze pillen zorgen ervoor dat het PDE5 enzym, dat verantwoordelijk is voor het op spanning houden van de zwellichamen in de penis, tijdelijk geblokkeerd wordt.

Op die manier is het voor mannen veel makkelijker om een erectie te krijgen, zelfs als je met problemen te maken hebt die dit voorkomen. Je krijgt dus eigenlijk een (relatief veilig) duwtje in de rug, zodat je weer makkelijk een erectie kunt krijgen en een bevredigend seksleven kunt onderhouden.

Let er echter wel op als je gebruik maakt van dergelijke geneesmiddelen dat je originele en kwalitatief hoogwaardige erectiepillen aanschaft. Dit kan makkelijk via een betrouwbare webshop of via je huisarts.

Gebruik dit soort middelen altijd met beleid en neem altijd contact op met je huisarts voor je begint met het gebruik van erectiepillen. Het feit dat je door het gebruik van AAS problemen hebt gekregen met het krijgen van een erectie zou genoeg moeten zijn om in de toekomst voorzichtiger om te gaan met geneesmiddelen.