functies van anabole steroïden

Anabole Androgene Steroïden (AAS) zijn synthetisch bewerkte vormen functioneren anabole steroïden van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Tegenwoordig zijn er in de bodybuildingwereld ontzettend veel verschillende soorten AAS. Zodoende is het lastig om voor al deze varianten als groep een algemene uitleg te geven. Een kleine verandering in de chemische structuur van een middel kan namelijk al voor een groot verschil in werking betekenen.

Wat we in dit stuk gaan doen is kijken naar de basismechanismen van de werking van anabole steroïden. Op die manier leer je wat er gebeurt vanuit een fysiologisch oogpunt, zodra je exogene anabole steroïden aan het menselijk lichaam introduceert.

Om te begrijpen wat androgene anabole steroïden precies doen en hoe dat werkt, gaan we eerst kijken naar de drie woorden waaruit dit begrip bestaat. Waarom heten deze middelen eigenlijk zo?

Androgeen

Het woord androgeen heeft betrekking tot mannelijke kenmerken als gevolg van de aanwezigheid van een dergelijk hormoon (andros = man en genesis = ontwikkeling). Dit manifesteert zich bijvoorbeeld duidelijk bij mannen die in de pubertijd komen en een aantal mannelijk eigenschappen ontwikkelen. Dit komt door een verhoogde aanmaak  van functioneren anabole steroïden de lichaamseigen androgene anabole steroïde – testosteron.

Je kunt bij mannelijke kenmerken onder andere denken aan:

  • Meer gezichts- en lichaamshaar
  • Ontwikkeling van sperma
  • Libido
  • Diepere stem
  • Erecties

Deze eigenschappen zijn tevens ook de reden waarom vrouwen meer mannelijke kenmerken kunnen krijgen bij het exogeen toedienen van AAS.

Anabool

Het begrip anabool betekent concreet het opbouwen van weefsel. In een bredere context kunnen dat uiteenlopende soorten weefsel zijn. In de context van bodybuilding bedoelen we daar het opbouwen van spiermassa mee.

AAS stimuleren de opbouw van spieren vooral als gevolg van verhoogde eiwitsynthese. Dat houdt in dat ze je lichaam in staat stellen een grotere hoeveelheid eiwitten om te zetten in spiermassa.

Steroïde

Steroïde verwijst naar de chemische structuur van een groep moleculen (lipiden) die bestaan uit vier koolstofringen en cholesterol als basisstof hebben.

Door dit basismolecuul (ook wel het sterolskelet genaamd) aan te passen op verschillende manieren, ontstaan uiteenlopende soorten steroïden die ieder hun eigen opbouw en functionaliteit hebben. Je kan dit sterolskelet een beetje zien functioneren anabole steroïden als een kapstok. Aan die kapstok kun je allerlei toevoegingen hangen, waardoor het molecuul specifieke eigenschappen en functies krijgt.

Er zijn zodoende ontzettend veel verschillende soorten steroïden. Lang niet alle steroïden zijn overigens hormonen. Het begrip steroïde zegt dus niet zoveel over de werking van een molecuul, maar meer over de opbouw ervan.

Androgene receptoren

Als je meer spiermassa wilt aanmaken door middel van het gebruik van AAS dan hebben de spiercellen een signaal nodig hiervoor. Je geeft ze als het ware groen licht om meer en sneller spiermassa aan te maken dan mogelijk zou zijn zonder toevoeging van exogene AAS.

Deze signalen worden gegeven door androgene receptoren (AR) die zich in de spiercellen bevinden. Om dit voor elkaar te krijgen moeten AAS moleculen zich verbinden aan zo’n androgene receptor. Wanneer dit heeft plaatsgevonden, verandert dit de zogenaamde gen expressie van deze cel. Hierdoor zal de eiwitsynthese worden verhoogd. Dit zal op zijn beurt uiteindelijk zorgen voor meer spiermassa.

Verhoudingen tussen androgene en anabole werking

Een van de belangrijkste verschillen tussen de verkrijgbare anabole steroïden, is dat ze niet allemaal dezelfde verhouding hebben wat betreft androgene en anabole eigenschappen. Het ene middel kan dus een zeer sterke anabole werking hebben en nauwelijks androgene eigenschappen bezitten, waar dit bij een ander middel omgedraaid is. Deze eigenschappen en verhoudingen functioneren anabole steroïden hebben allemaal een sterke invloed op de werking ervan.

Het is dus belangrijk bij het kiezen welke producten je gaat gebruiken, dat je rekening houdt met deze verhoudingen. Je zoekt doorgaans een middel dat zoveel mogelijk eigenschappen heeft waar je naar op zoekt bent en zo min mogelijk eigenschappen die je niet wilt.

Om deze verhoudigen wat concreter met elkaar te kunnen vergelijken heeft men een numeriek systeem gemaakt. Als referentiewaarde hiervoor wordt testosteron genomen, dat een waarde van 100:100 heeft. Op die manier kun je aangeven hoe krachtig de anabole en androgene eigenschappen van een product zijn in vergelijking met testosteron.

Met deze informatie zul je in staat zijn specifiekere keuzes te maken, met het oog op je resultaten en eventuele bijwerkingen. Daarnaast is dit ook van belang als je verschillende soorten anabole steroïden wilt combineren. Dit wordt ook wel stacken genoemd.

Aromatisering

Aromatase is een enzym dat alle anabole steroiden, die bepaalde overeenkomsten hebben met functioneren anabole steroïdentestosteron, omzet in een steroïde uit de oestrogeengroep zoals estron of estradiol.

Aromatase maakt van testosteron dus oestrogeen. Verhoogd oestrogeen is voor een man zeer ongunstig, aangezien het kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. Niet iedere soort AAS aromatiseert evenveel, dit is dus een eigenschap waar je bij het samenstellen van je kuur rekening mee moet houden.

Hoe meer testosteron je in je systeem hebt,  des te meer aromatisering er zal plaatsvinden. Je kan dit proces beïnvloeden door gebruik te maken van SERMs of aromataseremmers.

Nog meer bijwerkingen

In een ideale wereld zouden anabole steroïden alleen de voordelen opleveren waarvoor je ze uiteindelijk gebruikt. Helaas is dit niet helemaal het geval en zul je mogelijk te maken krijgen met ongewenste bijwerkingen.

De reden, naast aromatiseren,  is dat niet alleen spiercellen receptoren hebben waar anabole steroïden zich aan kunnen binden. Door je hele lichaam heb je cellen met receptoren die kunnen reageren op anabole steroïden, waaronder bijvoorbeeld je huid en je hersenen.

Daarnaast kunnen AAS ook worden gemetaboliseerd naar andere metabolieten (een soort restproduct). Deze kunnen vervolgends andere soorten functioneren anabole steroïden receptoren in het lichaam activeren, terwijl dit niet je intentie was. Je kan dus via verschillende wegen bijwerkingen krijgen. Het is uiteraard zaak deze zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen of op te lossen.

Je kan bij bijwerkingen bijvoorbeeld denken aan veelvoorkomende zaken als:

  • Acne
  • Gynecomastia
  • Verslechterde cholesterolverhoudingen
  • Haaruitval

Nakuur

Als je exogeen AAS introduceert aan je lichaam, dan zal de eigen productie van testosteron vaak stil komen te liggen. Dit komt omdat je teelballen en je hersenen via hormomen met elkaar in contact staan. Op het moment dat je meer dan genoeg testosteron in je lichaam hebt, dan zullen je teelballen signalen van de hypofyse krijgen dat ze moeten stoppen met de aanmaak van meer testosteron. Dit noem je met een duurder woord hypogonadisme.

Dit is uiteraard geen gewenste situatie. Als je hier niet goed op anticipeert dan zal je testosteronproductie te lang stilliggen. Dat heeft serieuze consequenties. Het is daarom belangrijk dat je na het beëindigen van een kuur een periode inlast om die als doel heeft hypogonadisme op lange termijn te voorkomen en je eigen testosteronproductie weer zo snel mogelijk op gang te helpen. Dit noem je een nakuur.

Intelligente beslissingen maken

Je hebt bovenstaand kunnen zien dat het gebruik van AAS meer om handen heeft dan zomaar even een middeltje gebruiken en resultaat boeken. Om het niet te ingewikkld te maken zijn in dit artikel alléén de anabole androgene steroïdenabsute basiszaken behandeld. In werkelijkheid is het een veel ingewikkelder verhaal dat gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Als je op korte en lange termijn niet tegen serieuze problemen wilt aanlopen, dan is het zaak om goed na te denken wat je wilt bereiken en hoe je dat aan gaat pakken. Vat het niet te licht op en maak een degelijke planning, waarbij je altijd uitgaat van het slechts mogelijke scenario. Op die manier kom je minder snel voor verassingen te staan en kun je beter op functioneren anabole steroïden problemen anticiperen.

Probeer jezelf goed in te lezen in de materie. Advies van mensen die veel ervaring hebben met AAS of AAS aan je verkopen is lang niet altijd betrouwbaar. Je zult niet de eerste zijn die het waardeloos aanpakt, omdat je blind het advies van iemand opvolgt die in werkelijkheid slecht geïnformeerd is.