Cholesterol

Cholesterol is een zogenaaamd lipoproteïne. Dat is een combinatie van eiwitten en vetten.
De belangrijkste taken van cholesterol zijn de aanmaak van lichaamscellen, vitamines, natuurlijke steroïden als cortisol en geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogeen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het verteringsproces.

Hoe functioneert cholesterol eigenlijk?

Er zijn twee manieren waardoor cholesterol in de bloedsomloop terecht komt. De grootste aanmaak vindt plaats in de lever. Hier bevindt zich een voorraad cholesterol die zijn afgifte aanpast aan de hoeveelheid die we binnen krijgen door middel van voeding.

We onderscheiden 2 soorten:

  • LDL (bevat 45% cholesterol en 25% eiwit)
  • HDL (bevat 20% cholesterol en 50% eiwit)

Het verschil tussen deze twee is dus de dichtheid en structuur. Het is belangrijk een goede verhouding te hebben tussen de hoeveelheden LDL en HDL cholesterol in je lichaam.
Hoe werkt dat dan?

LDL

LDL heeft als taak cholesterol af te geven aan lichaamscellen om allerlei nuttige taken uit te voeren. Het kan echter zo zijn dat je in LDL hebt. Er zal zich dan cholesterol gaan opstapelen.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand teveel LDL aanmaakt, maar veel mensen hebben het idee dat dit teveel aan cholesterol ontstaat door het eten van veel verzadigde vetten. De invloed van je voeding op je cholesterolverhoudingen is echter verrassend klein.

Er is wel een sterke een correlatie te zien tussen LDL en onder andere:

  • Vetpercentage
  • Verhoogde bloeddruk
  • Metabool syndroom
  • Insuline resistentie

Daarnaast kan ook een vertraagde schildklier verband houden met een overproductie aan LDL en zijn er veel aanwijzingen dat prodisponerende genetische kenmerken een verhoogd risico met zich meedragen.

HDL

De taak van HDL is vooral het opruimen van het overtollige cholesterol dat LDL heeft afgeleverd aan cellen, door het als het ware als een spons op te zuigen en terug te brengen naar de lever. Een soort van schoonmaakdienst is het eigenlijk.

Als je HDL in verhouding te laag is ten opzichte van je LDL, zal het HDL niet in staat zijn voldoende van het overtollige cholesterol af te voeren naar de lever. Je hebt dus te weinig schoonmakers en teveel om schoon te maken. Dat is geen beste situatie omdat hierdoor bijvoorbeeld je aderen dicht kunnen slibben.

Related Articles