Eiwitsynthese

Eiwitsynthese, of met moeilijkere woorden proteïne- of eiwit-biosynthese, betekend zoveel als het opbouwen van nieuwe eiwitten.

Deze nieuwe eiwitten zijn nodig om onder andere spiermassa op te bouwen, maar er zijn talloze functies binnen het lichaam die eiwitsynthese vereisen om goed te functioneren. Aangezien we op deze site het meest geïnteresseerd zijn in spiermassa zullen daar in het kort naar kijken.

Opbouw van spiermassa en de rol van eiwitsynthese

Voor de opbouw van spiermassa zijn eigenlijk 3 hoofdbestanddelen nodig namelijk:

  1. Energie
  2. Bouwstoffen
  3. Een signaal voor eiwitsynthese

Als we er vanuit gaan dat je hebt gezorgd voor de eerste twee ingrediënten, namelijk ATP en eiwitten uit je voeding, dan rest nog een signaal.

Dit signaal komt voort uit hormomen. Als je spiermassa moet herstellen of vervangen dan zorgt het lichaam voor een hoeveelheid hormonen die de daarvoor benodigde eiwitsynthese stimuleert. Wil je echter je spiermassa vergroten, dan zul je het signaal daarvoor moeten vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door training. Hier zit zowel wat betreft herstel en ook opbouw wel een maximum aan.

Invloed van anabole steroïden

Gebruik je AAS dan zul je dit signaal en dus ook de eiwitsynthese drastisch verhogen ten opzichte van iemand die alles natuurlijk doet. Hierdoor je sneller en vooral ook méér spiermassa kunt aanmaken dan iemand die geen gebruik maakt van AAS. Bovendien zal ook de maximale hoeveelheid spiermassa die je theoretisch kunt winnen over een langere periode verhoogd worden.

Related Articles