Gynaecomastie

Gynaecomastie is goedaardige groei van borstklierweefsel in mannelijke borsten. In de wereld van de anabole steroïden noemen we dit verschijnsel ook kortweg gyno. Het is een van de meest voorkomende en meest vervelende bijwerkingen waar je mee te maken kunt krijgen.

Hoe ontstaat het

Gyno komt vaak voor bij mensen van alle soorten en leeftijden. Je komt het vaak tegen bij baby’s. Ook pubers en oudere mensen hebben vaak last van een vorm van gyno.

Over het algemeen is gyno die vanzelf ontstaat geen problematische aandoening en het gaat ook naar verloop van tijd weer relatief snel weg. Door de onschuldige aard is het meestal ook niet nodig om het te behandelen.

In het geval dat gyno ontstaat door het (herhaaldelijk) gebruik medicatie dan kan het probleem langduriger en serieuzer zijn van aard.

Herkomst van gynaecomastie

De meest voorkomende oorzaken van gyno zijn:

  • Gebruik van medicatie (waaronder ook anabole steroïden)
  • Levercirrose
  • Hypogonadisme
  • Nieraandoeningen

Al deze aandoeningen hebben als gemene deler dat ze voor een disbalans in de verhoudingen tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen zorgen. Met andere woorden, een teveel aan oestrogeen.

Symptomen van gynaecomastie

De eerste tekenen van gyno zijn meestal opgezette, pijnlijke tepels die hard aanvoelen. Vervolgens ontwikkelt zich onder de tepel een driehoekige verharding als gevolg van een opgezette klier.

In het geval dat gyno ontstaat als gevolg van het gebruik van anabole steroïden, kan regelmatig en zwaar gebruik de symptomen verergeren.

In de medische wereld wordt een grove indeling gemaakt in verschillende stadia. Afhankelijk van de grootte van de verharding onder of rondom de tepel wordt er onderscheid gemaakt in de volgende stadia:

  • Fase 1 (verharding minder dan 1 cm)
  • Fase 2 (verharding 1-6 cm)
  • Fase 3 (verharding meer dan 6 cm)

Oplossen van gyno

Als gyno zich nog in de beginstadia bevindt, dan kan het verlagen van het in het lichaam aanwezige oestrogeen een oplossing zijn om gyno op te lossen. Dit gebeurt doorgaans aan de hand van aromataseremmers of SERMs.

Indien de gyno zich al verder gevorderd heeft, dan kan het overtollige weefsel alleen verwijdert worden door een chirurgische ingreep.

Related Articles