Oestrogeen

Oestrogeen is een hormoon dat voornamelijk bij vrouwen voorkomt en in zéér geringe mate bij mannen. Het wordt daarom ook wel het vrouwelijke geslachtshormoon genoemd.

De drie meest voorkomende oestrogenen zijn:

  • Oestradiol
  • Oestriol
  • Oestron

Rol van oestrogeen

Oestrogeen speelt bij vrouwen vooral een rol bij het ontwikkelen van vrouwelijke geslachtskenmerken (o.a. borstvorming en ontwikkeling van de baarmoeder), het reguleren van de menstruatie en tijdens de zwangerschap.

Wat de rol precies bij mannen is heeft men nog niet exact kunnen ontdekken. Er zijn wel verbanden ontdekt tussen de oestrogeenspiegel en het libido bij mannen.

Oestrogeen en kuren

Als testosteron stijgt in een mannenlichaam dan zal er door toedoen van het aromatase enzym ook meer oestrogeen worden gevormd. Als de verhoudingen tussen oestrogeen en testosteron uit balans raken, doordat er teveel testosteron wordt omgezet in oestrogeen, dan kan dit tot problemen leiden.

Veel voorkomende klachten zijn gynaecomastie, erectiestoornissen, depressie, waterretentie en vetopslag. Deze klachten zijn vaak te verhelpen door aromataseremmers of serms te gebruiken.

Related Articles