Waterretentie

Waterretentie is een toestand dat het lichaam het water dat je uit je eten en drinken haalt niet afdoende afvoert. Hierdoor zwelt het lichaam op. Uiteraard zit hier een maximum aan.

Door het overmatig vasthouden van water kunnen zowel lokaal als over het gehele lichaam vochtophopingen ontstaan. In het geval dit op specifieke lichaamsdelen plaatsvindt kunnen oedeem of plaatselijke zwellingen ontstaan.

Als je meer vocht vasthoud dan normaal kan dit al snel tot enkele kilogrammen lichaamsgewicht oplopen. De meest voorkomende lokaties waar waterretentie plaatsvindt zijn de buik, nieren, enkels en benen.

Waardoor ontstaat het?

Waterretentie kan verschillende oorzaken hebben. Langdurige immobiliteit zoals langdurig zitten in een auto of vliegtuig. Daarnaast kun je door ziekte of aandoeningen vocht vasthouden.

Tenslotte kan het ook door medicatie ontstaan. Er zijn verschillende soorten medicatie, met uiteenlopende oorzaken, die kunnen zorgen voor waterretentie. De meest relevante voor lezers van deze website is echter waterretentie als gevolg van een hoge oestrogeenspiegel. Door het gebruiken van AAS kan als gevolg van aromatisering meer oestrogeen worden geproduceerd, met waterretentie als direct gevolg.

Waterretentie en bodybuilding

Voor bodybuilding is het vasthouden van veel vocht ongunstig. Je krijgt er een vlakke, zachte en weinig gedetailleerde look van. In een dergelijke sport met esthetische doelen is dit uiteraard iets dat je wilt voorkomen.

Related Articles