De injecteerbare anabole steroïde Masteron is een populair middel onder steroïden gebruikers en wordt vooral gebruikt tijdens een periode waarin cutten het doel is. Daarnaast wordt het vaak gebruikt tijdens de voorbereiding van bodybuildingwedstrijden. De actieve stof die dit middel zijn eigenschappen verschaft is drostanolon propionaat. De hoofdreden dat gebruikers Masteron toedienen zijn de anti-oestrogene eigenschappen van dit middel.

Herkomst van Masteron

Het bedrijf Syntex, dat ook andere middelen als Anadrol en Superdrol ontwikkelde Masteron als medicijn al in 1959. Het werd echter pas in 1970 op de markt gebracht.

Oorspronkelijk was het bedoeld als een geneesmiddel dat borstkanker afremt dat zich in een in een gevorderd stadium bevindt. Het werd vooral voorgeschreven aan bij postmenopauzale vrouwen, maar hier werd het naar verloop van tijd steeds minder hiervoor gebruikt. De reden daarvan is dat het, hoewel dit zeer mild is in vergelijking met een middel als testosteron, voor virilisatie zorgt. Dit is minder het  geval bij een aantal alternatieven die voor dezelfde doeleinden worden gebruikt.

Masteron voor bodybuilding

In de wereld van het bodybuilden wordt het veel gebruikt vanwege deze anti-oestrogene en anti-katabole eigenschappen. Dit combineert dit middel met androgene eigenschappen die zorgen voor een toename Masteronvan kracht. De meeste mensen voegen dit middel toe om een droge harde look te krijgen, terwijl ze vet verliezen.

In een notendop bindt het zich aan een deel van de aromatase enzymen die voor aromatisering zorgen. Daarnaast aromatiseert het zelf niet. Je kunt het een beetje vergelijken als een spons die een deel van deze enzymen opzuigt.

Hierdoor is het uitermate geschikt om in combinatie te gebruiken met middelen als testosteron. Handig als cutten of een droge look tijdens een wedstrijdvoorbereiding het doel is. Het vermindert de eigenschappen van andere middelen waar je niet naar op zoek bent en ondersteunt je lichaam het beste eruit te halen.

Voordelen

Zoals aangegeven is Masteron vooral een middel om de nadelen van andere middelen, zoals het vasthouden van vocht, tegen te gaan. De belangrijkste eigenschappen die hiervoor zorgen zijn:

 • Aromatiseert niet
 • Anti-oestrogeen
 • Anti-katabool
 • Vergroot kracht

Nadelen

Omdat het vooral androgene eigenschappen heeft, komen er uiteraard ook een aantal bijwerkingen om de hoek kijken. De meest voorkomende zijn:

 • Onderdrukt hormoonproductie
 • Acne
 • Kans op vergroting van de prostaat
 • Potentieel verlies van hoofdhaar
 • Erectiestoornissen
 • Virilisatie

Gebruik en stacken van Masteron

Voor mensen die willen bulken is Masteron wellicht niet het meest geschikte middel. Er zijn gewoon middelen en stacks die hiervoor beter geschikt zijn. Als het doel echter cutten is, zeker naar zeer lage vetpercentages, dan kan Masteron zorgen voor een droge, harde look.

Masteron werkt het beste in combinatie met middelen die zorgen voor spierbehoud / spiergroei. De meestgebruikte en meest logische stack is de combinatie met testosteron. Het meest praktische is om testosteron met dezelfde ester als Masteron te gebruiken.

Masteron is verkrijgbaar in twee verschillende soorten:

 • Propionaat – 2-3 keer per week injecteren
 • Enanthaat – 1 keer per week injecteren

De aangeraden hoeveelheid Masteron per week is tussen de 400mg en 600mg per week. Doorgaans is het verstandig de propionaat variant in iets kleinere doseringen te gebruiken in vergelijking met de enanthaat.