Het begrip PIP, dat staat voor Post Injection Pain, kan een vervelende bijwerking van injecties zijn. In dit artikel wordt uitgelegd wat de redenen hiervan kunnen zijn. Daarnaast bespreken we hoe je het kunt minimaliseren of voorkomen en hoe dit op te lossen is.

De meeste vormen van PIP hebben zijn te voorkomen door goed beslagen ten ijs te komen. Als je eenmaal begrijpt wat de meest voorkomende oorzaken van de klachten zijn, dan is het een stuk makkelijker om op voorhand maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

De gevolgen van PIP kunnen variëren van lichte pijn aan de injectieplek tot heftige pijn aan grote spieren. In een aantal gevallen kan dit tot heftige spierpijn leiden die dagenlang aan kan houden. In het ergste geval kan dit leiden tot vervelende infecties die gevaarlijk kunnen zijn als ze niet goed behandeld worden.

Post Injection Pain

Doorgaans loopt het niet zo’n vaart, maar voorkomen is beter dan genezen. Het gebruiken van anabole steroïden is een serieuze bezigheid, dat geldt ook voor het injecteren ervan. Denk er dus niet te licht over. Je zou niet de eerste zijn die veel spijt krijgt van een matige voorbereiding.

Een overzicht van de oorzaken

Het is niet altijd makkelijk vast te stellen waardoor PIP ontstaat. Je penetreert de huid en spuit een vloeistof in je spieren. Er zijn zodoende een aantal variabelen die voor pijnlijke ervaringen kunnen zorgen, zeker als je weinig ervaring ermee hebt of niet zorgvuldig te werk gaat. Daarom is het handig om het eerst simpel te ontleden hoe zulke situaties tot stand kunnen komen.

Er zijn twee hoofdredenen waardoor PIP kan ontstaan, namelijk:

  • De vloeistof die je injecteert – de sterkte, hoeveelheid of de kwaliteit van de vloeistof die je in een spier injecteert, of gevoeligheid voor bepaalde stoffen, zorgt hierbij voor de klachten.
  • De daadwerkelijk penetratie in de spier – de fysieke penetratie van de injectie of het volume van de ingespoten vloeistof zorgt in dit geval voor de klachten.