De gemoedelijke anabole steroïde Primobolan staat bekend om zijn milde anabole en androgene werking. Bij het gebruik ervan zul je doorgaans weinig tot geen last van ongewenste bijwerkingen krijgen. Het is zowel injecteerbaar (Metenolon Enanthaat) als in orale vorm verkrijgbaar (Metenolon Acetaat).

De werkzame stof van dit middel is metenolon. In de wereld van het bodybuilden wordt Primo vaak vergeleken met het eveneens makkelijk verdraagbare Anavar. We gaan in dit stuk bekijken hoe het ontstaan is en voor welke doeleinden het gebruikt kan worden.

Het ontstaan van Primobolan

In 1962 werd metenolon voor het eerst op de markt gebracht door het biofarmaceutisch bedrijf Squibb. Aanvankelijk was alleen de injecteerbare variant verkrijgbaar. Het werd verkocht onder de merknaam Nibal Depot. In hetzelfde jaar volgde ook de orale variant. Deze werd in de vorm van 20mg tabletten Primobolanaangeboden onder de merknaam Nibal.

Niet lang daarna werden de rechten voor de fabricage van het product verkocht aan het West-Duitse Schering. Nibal en Nibal Depot was vanaf dat moment niet meer verkrijgbaar op de Amerikaanse markt. Het product zou ook nooit meer zijn weg terug vinden naar dit land. In plaats daarvan verkocht Schering het product – zowel de injecteerbare als de orale variant – elders onder de nieuwe handelsnaam Primobolan.

Tegenwoordig wordt Primobolan als medicament nog maar in enkele landen aangeboden aangeboden door Schering. Het is bijvoorbeeld wel nog op voorschrift verkrijgbaar in Spanje, Turkije en Japan. Dit is een gevolg ervan dat veel landen in de jaren 90 een groot aantal anabole steroïden van de markt hebben gehaald. Dit in verband met het grootschalig misbruik ervan.

Waarvoor wordt Primobolan gebruikt?

Primobolan is een middel dat door bodybuilders vaak wordt gebruikt tijdens een periode waarin vetverlies het hoofddoel is.

Er zijn verschillende toepassingen voor dit middel. Het wordt tegenwoordig vrijwel uitsluitend wordt gebruikt voor mensen die om cosmetische redenen aan hun lichaamscompositie werken. Daarvoor werd het middel ook veel gebruikt in de medische wereld. Hoewel de toepassing verschillend is wordt het over het algemeen voor ieder doeleinde vanwege dezelfde eigenschappen gebruikt.

Toepassingen in de geneeskunde

Op medisch gebied wordt Primobolan gebruikt om mensen te behandelen aan een aantal uiteenlopende aandoeningen waarbij spierverlies en ernstig gewichtsverlies aan de orde zijn. Daarnaast kan het een gunstig effect hebben op onder andere osteoporose, sarcopenie en infecties.

Net als Anavar wordt Primobolan ook dusdanig goed verdragen, dat het gebruikt is om groei te stimuleren bij te vroeg geboren kinderen en jongeren met groeiproblemen. Er is bij deze toepassing uit onderzoek geen indicatie gevonden dat het voor ongewenste bijwerkingen zorgt.

Eigenschappen voor krachtsporters

Primobolan is een middel dat door bodybuilders vaak wordt gebruikt tijdens een periode waarin Primobolan gebruiktvetverlies het hoofddoel is. Het vaak specifiek gebruikt tijdens de voorbereiding op een piekmoment zoals een bodybuildingwedstrijd of een fotoshoot.

Omdat Primobolan een DHT afgeleide is, aromatiseert het niet. Dit is een eigenschap die uitermate handig is als je naar een moment toewerkt waarbij je fysiek heel scherp erbij moet staan, aangezien waterretentie daarbij niet gewenst is.

Combineer dit met het vermogen om het verlies van spiermassa tegen te gaan en je hebt een uitstekende optie om te gebruiken in een periode waarin je heel weinig calorieën consumeert. Vet verliezen, geen extra vocht vasthouden en dit alles zonder spiermassa in te leveren.

Dosering en toediening voor bodybuilders

Bij het bepalen goede Primo doseringen zijn er wat meer variabelen om rekening mee te houden dan bij de meeste anabole steroïden. Allereerst hebben we te maken met zowel een injecteerbare als een orale variant van dit middel.

Daarnaast is het in tegenstelling tot de meeste andere vormen van AAS, ook zeer geschikt voor vrouwen. We gaan alle opties bekijken en deze zullen worden voorzien van richtlijnen om effectief en veilig mee te kuren.

Primo stacken met andere middelen

Voor mannen is Primobolan geen ideale keuze om zonder een ander middel ernaast te gebruiken. Het wordt meestal aan een stack toegevoegd als ondersteunend product, naast een krachtiger middel.

Middelen waarmee Primo vaak wordt gestacked vanwege een synergistische werking zijn onder andere:

Probeer er wel voor te zorgen dat je stack niet meer dan één orale anabole steroïde bevat. Dit vanwege het gevaar van hepatotoxiteit. Injecteerbare Primo dient niet langer dan 12 weken te worden gebruikt en de orale versie niet langer dan 8 weken.

Doseringen voor mannelijke gebruikers

Zelfs bij een relatief mild middel als Primobolan is het van belang om eerst ervaring op te doen om te voelen hoe je lichaam reageert op een bepaald product. Begin daarom eerst met een conservatieve hoeveelheid en bouw dit eventueel uit zodra je producten vaker hebt gebruikt. Wees verstandig en houd je aan de volgende richtlijnen:

 • Beginner:

  Injecteerbaar: 400mg per week
  Oraal: 50-100mg per dag

 • Ervaring met een aantal kuren:Injecteerbaar: 400-600mg per week
  Oraal: 100-150mg per dag
 • Zeer ervaren gebruiker:Injecteerbaar: 600-1000mg per week
  Oraal: 150-200mg per dag

Primobolan is niet per se een product waarvan je grote hoeveelheden hoeft te gebruiken om de gewenste resultaten te behalen. Aangezien de meeste mannen Primo gebruiken vanwege de beschermende eigenschappen ten aanzien van spiermassa, heeft het weinig zin om zonder reden de grenzen van je tolerantie op te gaan zoeken. Dit middel doet in de meeste gevallen goed zijn werk zonder dat je daar absurde hoeveelheden voor hoeft te gebruiken.

Doseringen voor vrouwelijke gebruikers

Als vrouw zou je door het gebruik van Primo niet alleen een stuk effectiever vet kunnen verliezen, maar het moet ook mogelijk zijn mooie gains te maken wat spiermassa betreft. Voor vrouwen is er altijd één factor je die tijdens het gebruik van AAS goed in de gaten moet houden: virilisatie.

Als je jezelf aan de richtlijnen houdt die hier worden opgegeven, dan zou dit echter geen problemen op moeten leveren. Dames kunnen doorgaans op de volgende doseringen zowel veilig als effectief gebruik maken van Primo:

Vrouwen

 • Injecteerbaar: 50-100mg per week
 • Oraal: 50-70mg per dag

Begin altijd met de laagste doseringen om er zeker van te zijn dat je geen viriliserende bijwerkingen ervaart. Je kunt altijd nog verhogen, maar voorkomen is zeker in dit geval véél beter dan genezen. Als je vervolgens merkt dat je het goed verdraagt dan is het altijd mogelijk om je doseringen in kleine stapjes te verhogen.

Op die manier houd je op een simpele manier een vinger aan de pols. Je zult bovendien veel minder snel tegen verrassingen aanlopen als je niet als een olifant in een porseleinkast gaat doseren. Een gewaarschuwd vrouw telt voor twee!

Voor vrouwen is het niet gebruikelijk om Primobolan te stacken met andere middelen. Meestal kiezen vrouwen ook voor de orale variant van Primo. Gebruik orale Primobolan niet langer dan 6-8 weken. Neem vervolgens minimaal eenzelfde periode rust voordat je een nieuwe kuur overweegt.