Proviron is een product dat vaakt naast een kuur wordt gebruikt vanwege zijn androgene eigenschappen. Het is de merknaam voor het middel Mesterolon, dat oraal wordt ingenomen. Hoewel dit wel vaak wordt gedacht, wordt dit product niet beschouwd als anabole steroïde. Dit komt vooral omdat het vrijwel geen anabole eigenschappen bezit.

Het is een erg populair middel om in een stack te gebruiken naast anabole steroïden. De reden daarvan is niet dat het veel bedraagt aan de opbouwende effecten van de kuur op zichzelf. Dat komt meer omdat Proviron een gunstig effect heeft op oestrogeen tijdens een kuur.

Het ontstaan van Proviron

De geschiedenis van Proviron gaat terug naar de jaren 30. In 1934 bracht het bedrijf Schering het product op de markt voor medisch gebruik. Dit maakt het een van de oudste synthetische middelen die invloed op hormonen hebben, zoals de meeste anabole steroïden.

Proviron

Mesterolon werd ook door andere fabrikanten op de markt gebracht, die het product een eigen merknaam gaven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Pluriviron (in Duitsland door Asche), Vistimon (in Duitsland door Jenepharm), en Restore (in India, door Brown en Burke). Tegenwoordig kennen we het middel vrijwel uitsluitend onder de huidige merknaam.

Medische toepassingen

Aangezien de ontwikkeling van anabole steroïden voor het bevorderen van prestaties en spiermassa nog niet in ontwikkeling was, werd Proviron voor heel andere doeleinden gebruikt in de geneeskunde. Als geneesmiddel werd het onder andere voorgeschreven voor behandeling van:

  • Problemen met libido
  • Onvruchtbaarheid
  • Afnemende androgene kenmerken bij ouderen

Het heeft in de voorgaande decennia een reputatie opgebouwd als een effectief middel dat veilig en betrouwbaar is. Daarnaast wordt het goed door patiënten getolereerd als het gaat om bijwerkingen. Deze goede reputatie is overgedragen als middel ter ondersteuning van het gebruik van anabole steroïden.