Testosteron Cypionaat is een van de meest effectieve en veelzijdige anabole steroïde die op de markt verkrijgbaar is. Het is de basis waarop alle andere soorten anabole steroïden op gebaseerd zijn. De meeste anabolen kuren hebben testosteron dan ook als ruggengraat naast andere middelen.

Ondanks dat het uiteindelijk dezelfde werkzame stof is, kennen we Testosteron in een aantal varianten, die allemaal gecombineerd worden met een ander soort ester. Dit is hetgeen van invloed is op de halfwaardetijd van deze anabole steroïde. Testosteron Cypionaat kenmerkt zich door een lange halfwaardetijd. Hierdoor hoeft het relatief weinig te worden geïnjecteerd.

De belangrijkste kenmerken van Testosteron Cypionaat

Testosteron Cypionaat is, na Testesteron Enanthaat, waarschijnlijk de meest populaire vorm van Testosteron die door gebruikers van anabole steroïden wordt gebruikt. Het is een injecteerbare vorm van Testosteron die zich kenmerkt door zijn langzame afgifte en lange halfwaardetijd. Dit heeft als groot voordeel dat gebruikers minder vaak hoeven te injecteren.

Wat dat betreft lijkt Testesteron Cypionaat ook erg veel op Enanthaat. Deze esters kennen een vergelijkbare snelheid van afgifte en halfwaardetijd. Ze lijken zoveel op elkaar, dat het mogelijk is om één kuur te doen waarbij je deze twee middelen afwisselt in gebruikt. In de praktijk zal dit niet op te merken zijn. Aangezien Cypionaat een halfwaardetijd van 12 dagen heeft, waar Enanthaat een halfwaardetijd van 10 dagen kent zal dit inet veel schelen.

Herkomst van Testosteron Cypionaat

Testosteron Cypionaat werd voor het eerst op de Amerikaanse markt vrijgegeven in de jaren 50. Het was eigenlijk de Amerikaanse variant op het al eerder ontwikkelde Testosteron Enanthaat. Dit is hoogstwaarschijnlijk ook de belangrijkste reden dat Cypionaat nog steeds erg populair is, vooral onder Amerikaans bodybuilder. Het is decennialang een product geweest dat op Amerikaanse bodem werd geproduceerd door het bedrijf Upjohn.

In eerste instantie bracht dit bedrijf deze vorm van testosteron aanvankelijk op de markt onder de naam Depo-Testosterone cyclopentylpropionate. Dit is later voor het gemak werd ingekort naar Depo-Testosterone. Vanwege de nationalistische inborst van de Amerikanen is dit product nog steeds de dominante ester op de Amerikaanse markt onder bodybuilders. Zoals eerder vermeld is het echter vrijwel identiek aan het internationaal veelgebruikte Enanthaat.

Vanwege deze voorkeur prefereren veel Amerikanen Cypionaat als basis van hun kuur. Er zijn veel claims bekend dat Cypionaat ook voor minder irritatie op de erectieplek zou zorgen. Een claim die overigens bijzonder twijfelachtig is en vooral anekdotisch van aard. Het is eerder cultuur dan wetenschap.

Tegenwoordige producent

Tegenwoordig wordt Testosteron Cypionaat niet meer geproduceerd door Upjohn. Dit farmaceutische bedrijf fuseerde in 2009 namelijk met het eveneens Amerikaanse bedrijf Pfizer. Deze gigant op de farmaceutische markt is onder andere ook bekend is van de bekende blauwe erectiepil Viagra.

Het is dus we nog steeds zo dat de originele versie van Testosteron Cypionaat afkomstig is van Amerikaanse bodem. Hierdoor is het tot de dag van vandaag nog steeds een van de meest gebruikte anabole steroïden in de Verenigde Staten. Het product is ondertussen ook internationaal een vaste waarde in veel stacks van bodybuilders over de hele wereld.

Chemische kenmerken van Testosteron Cypionaat

Zoals eerder genoemd, is testosteron Cypionaat gewoon testosteron met de Cypionaat ester gebonden aan de chemische structuur van testosteron. Om het simpeler weer te geven is ‘Cypionaat’ Cypionic Acid, maar eenmaal gebonden aan Testosteron wordt het in de chemie correct aangeduid als een esterbinding.

Cypionzuur is chemisch gebonden aan de 17-beta-hydroxylgroep op de testosteronstructuur. Veresterde anabole kenemerken zich door een grotere mate van oplosbaarheid in vetten. Hierdoor komt het langzamer vrij van de injectieplaats in vergelijking met niet-veresterde Testosteron. Dit is echter niet de belangrijkste reden waarom esters zorgen voor een langere opnameduur en een langere halfwaardetijd.

De primaire reden voor de verhoging van de halfwaardetijd en afgiftesnelheid is te wijten aan het feit dat wanneer Testosteron Cypionaat de bloedbaan binnenkomt, enzymen zich binden aan het testosteron-cypionaatmolecuul. Deze verbreken de binding tussen de ester en het hormoon. Afhankelijk van de grootte van de gebruikte ester, neemt dit een bepaalde tijd in beslag.

Dit is de reden waarom grotere esters zoals Cypionaat, Enanthaat, Decanoaat en andere varianten allemaal een langere halfwaardetijd hebben dan de kleinere kortere esters zoals Propionaat, Phenylpropionaat of Acetaat. De ester moet dus door middel van enzymen worden geschieden van het hormoon. Wat er volgens overblijft is Testosteron dat hierna actief kan worden in het lichaam.

Dit proces van enzymen die de ester van het testosteronmolecuul verwijderen, is wat uiteindelijk verantwoordelijk is voor de langzamere afgiftesnelheden. Zuiver testosteron dat niet aan een ester is gebonden, heeft namelijk maar een halfwaardetijd van ongeveer 2-4 uur.

Toepassing en dosering

Medisch gezien wordt Testosteron Cypionaat eenmaal per 2 – 4 weken voorgeschreven op een dosering van ongerveer 250 mg. Dit is mede afhankelijk van de behoefte van de patiënt in kwestie. Dat is voor iedereen anders, naar gelang de optimale dosering. Het is dan ook afhankelijk van het protocol van de arts en de voortgang van de patiënt in het geval dat het wordt toegediend bij TRT.

Bodybuilding en prestatiebevordering

Als men Testosteron Cypionaat primair gebruikt als hulpmiddel voor bodybuilding en prestatieverbetering, dan wordt dit populaire middel doorgaans gebruikt op een dosering van 300 – 500 mg per week indien er sprake is van een onervaren gebruiker. Indien er sprake is van een gebruiker die meer ervaring heeft met het injecteren van testosteron, dan zijn doseringen tussen de van 500 – 750 mg per week gangbaar. Er zijn zelfs veel gevallen bekend waarbij gebruikers tot 1000mg of meer per week gebruiken.

Aangezien Testosteron Cypionaat een halfwaardetijd van ongeveer 10 – 12 dagen heeft, wordt aanbevolen om Testosteron Cypionaat op zijn minst eenmaal per week te injecteren. Als je echter de best mogelijke resultaten wilt zien, dan is tweemaal in de week injecteren waarschijnlijk de betere optie. Dit wordt echter niet altijd gedaan, omdat een deel van de gebruikers prefereert om zo min mogelijk te moeten prikken.

Om een concreet voorbeeld hiervan te geven: een dosis testosteron Cypionaat van 500 mg per week zou dan bijvoorbeeld worden opgesplitst in 2 doseringen van 250mg – die op maandag en donderdag worden toegediend. Dit minimaliseert pieken en dalen in bloedplasmaspiegels en vermindert dus ook bepaalde ongewenste bijwerkingen als gevolg van het verslechteren van bloedplasmaniveaus van het hormoon.

Op die manier kan het lichaam eigenlijk makkelijker anticiperen op de verhoogde afgifte van testosteron binnen het lichaam. Dit maakt het niet alleen makkelijker wat betreft bijwerkingen, maar het houdt ook de testosteronwaarden stabieler. Dit laatste kan ook tot betere resultaten leiden.