Turinabol is een orale anabole steroïde die wat betreft kracht en bijwerkingen ergens het midden houdt van Anavar en Dianabol. Het staat vooral bekend om zijn spieropbouwende kwaliteiten in combinatie met milde androgenen bijwerkingen.

Geschiedenis

Turinabol is in 1962 op de markt gebracht door het Oost-Duitse Jenapharm, gevestigd in het gelijknamige Jena. De drug is vooral bekend geworden als een van de meestgebruikte middelen in de Oost-Duitse dopingschandalen, die begin jaren ’90 aan het licht kwamen. De bekendste atlete die hierbij werd geschorst, was de topsprintster Katrin Krabbe.

Na dit breed uitgemeten dopingschandaal werd de productie van koop turinabol door Jenapharm stopgezet. Het middel is om die reden tegenwoordig alleen maar verkrijgbaar op de zwarte markt. Het feit dat het in een degelijk grootschalig dopingprogramma werd ingezet, geeft wel aan dat het middel absoluut effectief is.

Onlangs nog is overigens ook UFC megaster Jon Jones gepakt op het gebruik van Turinabol. Het middel wordt heden ten dagen dus nog steeds gebruikt door topatleten.

Eigenschappen en werking

De voordelen van Turinabol zijn in veel verschillende sporten toepasbaar. Als we het hebben over bodybuilding dan zal Turinabol vooral zorgen voor meer kracht en in mindere mate zorgen voor versnelde hypertrofie. Het is goed te stacken met andere middelen, waardoor het specifieker kan worden gebruikt in een kuur, bijvoorbeeld als kickstart.

Het is deze veelzijdigheid die de populariteit van Turinabol verklaart. Het is eigenlijk een middel dat zonder veel risico’s kan worden toegevoegd aan een kuur of op zichzelf kan worden gebruikt om een aantal mooie resultaten te boeken.

Het is daarentegen geen middel dat vaak wordt gebruikt om veel spiermassa te winnen. Als maximale spiermassa je doel is dan zijn er middelen die daar veel geschikter voor zijn. Het wordt meestal dan ook gebruikt als middel om je kuur een extra kick te geven of als prestatiebevorderend middel als ondersteuning voor sportieve prestaties.

Gebruik door vrouwen

Als een van de weinige AAS is Turinabol relatief veilig voor vrouwen om in kleine hoeveelheden te Turinabolgebruiken, zonder een groot risico op Virilisatie. Het is niet zo mild als Anavar, maar op lage doseringen, waarbij vrouwen goed op de reacties van hun lichaam moeten letten, is het in veel gevallen een middel dat goed door vrouwen wordt verdragen.

Om deze reden is het voor veel vrouwen die in competitieverband deelnemen aan wedstrijden een populaire keuze in het landschap van AAS. Het middel wordt meestal wel gebruikt door vrouwen die zich richten op het vergroten van spiermassa.

Vergelijking met Anavar

Als je het vergelijkt met Anavar dan is Turinabol iets heftiger met het oog op virilisatie. Het is zeker niet zo heftig als zeer krachtige middelen als Trenbolone of testosteron, maar voor vrouwen is brengt het wel meer risico mee dan Anavar.

Daar staat tegenover dat het middel wel iets effectiever is als het gaat om het opbouwen van droge spiermassa. De keuze tussen Anavar en Turinabol is er dan ook een die veel vrouwen maken aan de hand van hun doelen. Dat heeft vaak te maken met de klasse waarin ze willen deelnemen als het gaat om bodybuilding wedstrijden.

De keuze voor Turinabol zie je dan ook vaak terug bij vrouwen die in de klassen zitten waarin méér spiermassa is vereist. Het verhoogde risico op virilisatie wordt dan meestal op de koop toe genomen. Bepaal dan ook voor jezelf waar je de accenten wilt leggen wat betreft de keuze tussen deze twee middelen.

Dosering en gebruik

Net als veel andere orale AAS is Turinabol 17aa . Hierdoor is het relatief zwaar voor de lever. Met name de cholesterolverhoudingen kunnen hierdoor verslechteren. Het is dan ook niet aan te raden om Turinabol langer dan 6 weken te gebruiken. Daarnaast is het ook geen goed idee het tegelijkertijd met andere 17aa steroïden te gebruiken.

De gangbare doseringen voor Turinabol zijn:

  • Mannen – 30mg tot 40mg per dag
  • Vrouwen – 2,5 tot 5mg per dag

Androgene bijwerkingen

Ondanks zijn relatief milde bijwerkingen, kent Turinabol toch een realistisch risico op androgene bijwerkingen. Je kunt hierbij denken aan een aantal veelvoorkomende zaken als:

  • Acne
  • Haaruitval
  • Meer lichaamshaar
  • Virilisatie

Nakuur

Turinabol verlaagd de natuurlijke aanmaak van testosteron. Na een kuur dien je dit dan ook weer zo snel mogelijk op gang tehelpen door middel van een nakuur. De standaard nakuur na een periode Turinabol te hebben gebruikt is twee weken een standaard dosering Nolvadex.

Voor vrouwen is het vooral een kwestie van het in de gaten houden van de effecten die het middel heeft op virilisatie. Als deze erg heftig zijn, dan zijn deze vaak lastig omkeerbaar. Pas dus tijdens je kuur op de dosering en pas deze aan. Indien het te hard gaat, verlaag dan de dosering en zorg voor een goede nakuur.