Winstrol is de meer bekende naam van het middel Stanozolol, dat in 1959 als medicijn werd geïntroduceerd door het Britse Winthrop Laboratories. In 1961 werd door het moederbedrijf Sterling patent op aangevraagd voor de Amerikaanse markt. Een andere benaming die je vaak tegenkomt voor deze anabole androgene steroïde is Stromba. Na Dianabol is Winstrol de meest gebruikte orale anabole steroïde die verkrijgbaar is.

Naast de populaire orale variant is Winstrol ook verkrijgbaar in een minder vaak gebruikte injecteerbare variant.

Hoe werkt Winstrol

Stanozolol is een derivaat van dihydrotestosteron, dat op zijn beurt een actieve stof is van testosteron. Het is chemisch bewerkt zodat de anabole eigenschappen zijn gemaximaliseerd en de androgene eigenschappen zoveel mogelijk zijn geminimaliseerd. Dit resulteert in een anabole steroïde waarvan de androgene en anabole ratio het verst uit elkaar ligt van alle gangbare middelen die voor bodybuilding doeleinden worden gebruikt.

Stanazolol heeft een veel zwakker bindingsaffiniteit met androgene receptoren dan testosteron of dihydrotestosteron. Daarnaast heeft het een veel langere halfwaardetijd en een zwakkere binding met serum bindingseiwitten. Hierdoor ontstaat een krachtige anabole steroïde met weinig androgene bijwerkingen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Het is een spierversterkend middel dat vaak oraal wordt ingenomen, maar er is ook een injecteerbare Winstrolvariant verkrijgbaar. Winstrol wordt vaak gebruikt door beginnende bodybuilders die snel een paar kg spiermassa willen winnen. Daarnaast wordt het vaak aan een stack toegevoegd door mensen die vooral vetverlies als doel hebben.

Omdat Winstrol niet aromatiseert krijgen gebruikers ervan weinig last van waterretentie. Deze eigenschap in combinatie met de anabole werking, maakt het ook een interessant middel voor prestatiegerichte atleten. Het is overigens het middel waarvoor 100 meter sprinter Ben Johnson positief testte op de Olympische Spelen van Seoul in 1988, in een van de meest spraakmakende dopingschandalen uit de sportgeschiedenis. Als gevolg hiervan moest hij zijn gouden medaille inleveren.

Als medische toepassing wordt het gebruikt als ondersteuning bij groeistoornissen, osteoporose, vergroten van eetlust en het beschermen en stimuleren van spiermassa.

Voordelen van Winstrol

Winstrol kan prima gebruikt worden al een middel om mee te cutten, te kickstarten of om wat extra spiermassa mee te winnen.

  • Aromatiseert niet – omdat Winstrol niet aromatiseeert hebben gebruikers weinig last van ongewenste bijwerkingen zoals gyno, acne of waterretentie. Het is hierdoor ook niet nodig om anti-oestrogene middelen naast de kuur te nemen. Daarnaast maakt het dit een geschikt middel om vet te verliezen zonder veel vocht vast te houden.
  • Spieropbouwend – vanwege de aanwezige anabole werking is het makkelijk om spieren op te bouwen zonder veel vocht vast te houden, hetgeen het uitermate geschikt maakt voor mensen die het gebruiken als ondersteuning bij vetverlies.

Nadelen van Winstrol

Ondanks dat Winstrol relatief mild is vergeleken met een aantal andere soorten anabole steroïden, is het nog steeds belangrijk dat je begrijpt dat het gebruiken ervan met beleid moet worden gedaan.

  • voordelen van WinstrolHepatotoxisch – bij veelvuldig of langdurig gebruikt is het, net zoals de meeste andere orale anabole steroïden, zwaar voor de lever en kan leiden tot leverbeschadiging.
  • Slechtere cholesterolverhoudingen – zeker de orale versie van Winstrol heeft de eigenschap HDL te verlagen en LDL te verhogen. Dit is het omgekeerde van een wenselijke situatie.
  • Droge gewrichten – Veel mensen klagen bij het gebruik van Winstrol dat ze last krijgen van droge gewrichten en/of pijnlijke gewrichten.
  • Stagnatie natuurlijke testosteronproductie – Na het gebruik van Winstrol zal de eigen productie van testosteron weer op gang moeten worden gebracht.

Gebruik en dosering

Winstrol wordt meestal oraal ingenomen en kent daardoor een zogenaamde 17aa binding. Hierdoor is het schadelijk voor de  lever, met name met het oog op cholesterolverhoudingen. In het geval men de injecteerbare versie van Winstrol gebruikt, dan zal dit probleem zich niet voordoen.

Een veilige en effectieve Winstrol kuur kan als volgt worden samengesteld:

  • Oraal – 15mg tot 25mg per dag voor maximaal 6-8 weken
  • Injectie – 50mg om de andere dag

Winstrol zal een nadelig effect hebben op de natuurlijke testosteronproductie. Hoewel dit minder aangrijpend zal zijn dan bij langduriger gebruik van een aantal andere soorten AAS, is het ook bij het gebruik van Winstrol nodig een degelijke nakuur te volgen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van Nolvadex.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>