Een van de populairdere stimuli om vetverlies te bevorderen is het plantaardige ephedera. De werkzame stof in deze plant die daarvoor zorgt heet efedrine. Het middel is vrij lang legaal verkrijgbaar geweest in Nederland totdat het in 2004 werd verboden. Hoe effectief is dit middel nou eigenlijk en waarom is het verboden?

Om die vragen te beantwoorden gaan we kijken waar het vandaan komt, hoe het werkt en hoe je het relatief veilig in kunt zetten als ondersteuning bij vetverlies. Efedrine is niet zeer heftig voor je lichaam, maar het kan bij misbruik genoeg schade veroorzaken om in ieder geval te leren begrijpen waar je aan begint.

Herkomst en ontwikkeling van efedrine

De ephederaplant wordt al eeuwenlang als geneesmiddel gebruikt, vanwege zijn gunstige werking op onder andere reuma, astma en gewrichtspijn. De plant komt van nature voor in het zuiden van Amerika en de Chinese woestijn.

De takken en blaadjes van de ephederaplant bevatten echter slechts ongeveer 1% van de werkzame stof efedrine. Dit kan maximaal oplopen tot zo’n 3%. In de jaren ’30 is men begonnen met het isoleren van efedrine uit de ephederaplant. Het werd in die tijd gebruikt als middel tegen astma, omdat het de bronchiën in de longen verwijdt.

Omdat de ephederaplant in beperkte mate beschikbaar was, is men op zoek gegaan naar stoffen die verwant waren hieraan. Op deze manier heeft men onder andere amfetamine ontdekt, dat een vergelijkbare werking heeft.

Wat doet het precies

Het werkt eigenlijk heel simpel. Efedrine stimuleert in de hersenen de afgifte van noradrenaline. efedrineDeze stof stimuleert op zijn beurt het sympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor het bevorderen van activiteit en heeft onder andere invloed op de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Daarnaast verwijdt het zoals eerder aangegeven de bronchiën in de longen.

Dit zijn allemaal zaken die voor een verhoogde activiteit en meer energie zorgen. Dit heeft invloed op de stofwisseling, die als gevolg hiervan zal versnellen. Dat heeft op zijn beurt een gunstig effect op prestaties, maar biedt ook extra steun voor mensen die vet willen verliezen.

Naast het verhogen van de stofwisseling heeft dit supplement een onderdrukkende werking op de eetlust. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om uit de bocht te vliegen als je een strak voedingspatroon aanhoudt voor vetverlies.

Ephedera-extract

Zeker toen ephedera nog legaal verkrijgbaar was in Nederland, werden er veel supplementen verkocht met ephedera-extract als werkzame stof. Wat dit exact is, dat verschilt nogal. Het komt er in de praktijk op neer dat de hoeveelheid ephedera-extract overeenkomt met de hoeveelheid stoffen die in werking lijken op efedrine.

De hoeveelheid hiervan wordt aangegeven met de term gestandaardiseerd. Dus als je 100mg ephedera-extract innneemt dat 10% is gestandaardiseerd, dan neem je 10mg stoffen in die in werking lijken op efedrine.

Voor de duidelijkheid, ephedera-extract is dus niet hetzelfde als natuurlijke efedrine. Het is wat betreft werking vaak wel vergelijkbaar. Ook de chemische structuur komt vaak in de buurt.

Gebruik en dosering

Als je efedrine wilt gebruiken om vetverlies te stimuleren, dan is het wel zaak dat je voedingspatroon en je sportactiviteiten zorgen voor een tekort op je energiebalans. Op zichzelf zal efedrine niet zorgen voor vetverlies. Je kan het beter zien als een extra steuntje in de rug.

Het feit dat efedrine een natuurlijk product is betekent niet dat het daarom automatisch ongevaarlijk is. Hoewel het minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengt als bijvoorbeeld clenbuterol, kan misbruik ervan nog steeds serieuze gevolgen hebben. Pas dus altijd op en luister goed naar je lichaam. De gevoeligheid voor deze stof verschilt sterk per persoon, verminder of stop het gebruik ervan als je serieuze klachten ervaart.

De meest gangbare dosering is 3 maal daags 25mg.

Neem het alleen niet te kort voor het slapen gaan in. Stimulerende middelen kunnen voor slapeloosheid zorgen. Efedrine heeft een halfwaardetijd van 5-8 uur, dus neem de laatste dosis ruim voor bedtijd in.

Middelen om mee te stacken

Efedrine wordt vaak in een stack ingenomen in combinatie met cafeïne en aspirine. Een zogenaamde ECA stack noem je dat.

Cafeïne ondersteunt en versterkt de effecten van de efedrine. Aspirine zou gewenning tegen gaan, dit is echter een achterhaald fabeltje. Als je dus wilt stacken, doe het dan alleen met cafeïne. Dat noem je een EC stack.

De volgende doseringen zijn normaal gesproken meer dan voldoende om vetverlies te ondersteunen:

  • Efedrine – 3 maal daags 25mg
  • Cafeïne – 3 maal daags 200mg

Gewenning

Als je een langere periode efedrine gebruikt, dan zal je lichaam toleranter worden ten aanzien van deze stof. Je zal dus op termijn steeds meer moeten innnemen om dezelfde effecten te ervaren. Als de doseringen te hoog worden dan kan dit problemen veroorzaken met je bloeddruk. Gebruik het dus nooit bijwerkingen van efedrinegedurende lange periodes van meerdere maanden.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen psychisch verslaafd raken aan deze producten. Blijf je er altijd van bewust dat het een tijdelijk hulpmiddel is dat niet standaard thuis hoort in een gezond voedingspatroon.

De tolerantie voor cafeïne verschilt overigens ook per persoon. Mede omdat het in veel andere producten voorkomt zoals koffie en energiedranken. Als je deze regelmatig nuttigt dan zul je doorgaans een veel grotere tolerantie hebben voor cafeïne in vergelijking met iemand die dit niet doet.

Bijwerkingen van efedrine

Hoewel efedrine bij matig gebruik onder normale omstandigheden niet direct voor ernstige problemen zal zorgen, is het mogelijk dat je er gevoelig voor bent. De volgende klachten kunnen dan de kop opsteken:

  • Hartkloppingen
  • Slapeloosheid
  • Tintelingen
  • Onrustig gevoel
  • Transpireren
  • Duizeligheid

Nogmaals, efedrine is een hulpmiddel. Vetverlies valt of staat niet met het gebruik van deze middelen. Als je dus klachten ervaart bij het gebruik ervan, verminder de dosis of stop er gewoon mee. Het relatief kleine voordeel dat je ervoor terugkrijgt weegt totaal niet op tegen eventuele gezondheidsklachten die je kunt tegenkomen.

Zorg er dan ook altijd voor dat vetverbranding voor het overgrote deel wordt gestimuleerd door een goed en gebalanceerd voedingspatroon. Indien je dit combineert met voldoende lichaamsbeweging, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Als je dit op orde hebt en je bent op zoek naar een extra duwtje in de rug, dan kan efedrine een prima middel zijn om je net dat beetje extra te geven.