Vanwege zijn effectieve werking en vrij pittige bijwerkingen, heeft Anadrol een reputatie opgebouwd als een van de krachtigste orale anabole steroïden. Het middel wordt vooral gebruikt om kracht en spiermassa te vergroten. Een uitstekende keuze dus als je wilt bulken en op zoek bent naar een goede oral daarvoor.

Het lijkt in gebruik en wat betreft structuur een beetje op Dianabol, hoewel het iets minder veelzijdig is in gebruik. Er zijn dus wel wat verschillen, maar beide middelen worden gebruikt voor dezelfde doeleinden en zijn ook beiden zeer effectief.

Benieuwd hoe dit middel je kan helpen met het behalen van je doelen? Kijk mee om te zien waar Anadrol vandaan komt, hoe het werkt en waarvoor je het kunt gebruiken.

Ontstaan en geschiedenis van Anadrol

In 1959 werd oxymetholon, de effectiev stof in Anadrol, voor het eerst onderzocht. Nadat het bleek dat het effectief was voor een aantal medische toepassingen, bracht het bedrijf Syntex het onder de naam Anadrol-50 op de markt. Vervolgens begon ook Parke Davis & Co. het uit, maar dan onder de handelsnaam Androyd.

Het gebruik voor atletische en esthetische doeleinden kwam pas veel later. In die tijd stond het gebruik van anabole steroïden nog in de kinderschoenen. De introductie van Dianabol bracht dit echter in een stroomversnelling, waardoor Anadrol op termijn ook voor dergelijke doeleinden werd gebruikt.

Medische toepassingen

Nadat het op de markt was gekomen werd het al snel voorgeschreven en gebruikt voor een groot aantal Anadrolmedische aandoeningen. Denk hierbij aan zaken die variëren van geriatrische atrofie tot infectiebestrijding. Het werd echter het vaakst toegepast als medicijn voor bloedarmoede. Anadrol werd daarbij voorgeschreven om het aantal rode bloedcellen en hemoglobine van anemische individuen te verhogen.

Dit werd vooral gedaan om het vermogen van Anadrol om razendsnel meer rode bloedcellen aan te maken. Hoewel alle anabole steroïden deze eigenschap hebben, is het vermogen van Anadrol op dit gebied veel groter dan die van elke andere soort anabole steroïde.

Spieropbouwend bij meerdere aandoeningen

Er is ook een medische toepassing voor de spieropbouwende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het aanzienlijke anabole effecten heeft om spierverlies bij AIDS-patiënten tegen te gaan. Een aantal patiënten wonnen tot maar liefst 8 kg in gewicht. Degenen die een placebo kregen toegediend tijdens dit onderzoek verloren niet alleen gewicht, maar hadden ook een grotere kans op een dodelijke afloop van de ziekte.

Vanwege deze eigenschappen wordt Anadrol tegenwoordig voornamelijk voorgeschreven aan aidspatiënten en mensen die te maken hebben met andere ziekten waarbij spierverlies een probleem vormt.

Hoe functioneert het vanuit chemisch perspectief?

Zoals veel orale anabole steroïden is Anadrol 17-alpha gealkyleerd met een methylgroep. Hierdoor blijft er meer actieve stof in je systeem na het passeren van de lever. Dit is ook de reden dat het gebruik ervan hepatotoxisch werkt.

Anadrol is afgeleid van Dihydrotestosterone (DHT). Andere bekende middelen die bij deze groep stoffen afgeleid van DHT zijn onder andere Masteron, Winstrol, Anavar en Primobolan. De meest in het oog springende eigenschap voor bodybuilders van deze middelen, is dat DHT afgeleiden niet aromatiseren. Dit verwijdert voor een deel de problemen met oestrogeen en waterretentie, hoewel dit laatste niet voor Anadrol geldt.

In vergelijking met testosteron (dat de uitgangswaarde van 100:100 heeft), heeft Anadrol meer dan drie keer zoveel anabole eigenschappen (met een waarde van 320). Daarnaast heeft Anadrol een minder zware werking (45) als het om androgene eigenschappen gaat.

Aan de hand van deze informatie begrijp je wellicht waarom het middel geschikt is om te bulken, maar minder effectief is om te cutten. Anadrol is wat dit betreft een beetje een uitzondering op de andere bekende DHT afgeleiden, die deze eigenschap doorgaans wel bezitten. Als je wilt cutten dan zijn deze middelen dus zeker een optie.

Gebruik voor bodybuilding

Normaal gesproken kies je voor Anadrol als je van plan bent om te gaan bulken. Bij gebruik zou de focus op het verhogen van je kracht en het vergroten van je spiermassa moeten liggen. Het is namelijk een stuk minder geschikt om te cutten of voor een pre-contest prep.

In een anabole steroïden landschap waar je talloze opties hebt, is het uiteraard wel zaak te overwegen welke producten het beste passen bij de doelen die je voor ogen hebt. Anadrol kan onder bepaalde voorwaarden erg effectief zijn, maar het heeft zeker zijn beperkingen. We gaan kijken in welke situaties het waarde kan hebben en wanneer je beter voor andere middelen of combinaties kunt kiezen.

Ongeschikt product om te cutten

Het is niet zo dat Anadrol geen eigenschappen heeft om vetverlies te ondersteunen of stimuleren. Het probleem om het te gebruiken voor zulke doeleinden is dat het voor erg veel waterretentie zorgt. Dit komt vooral door de aanwezige androgene eigenschappen van Anadrol. Hierdoor krijg je een erg vlak en ongedefinieerd fysiek. Dit maakt het ook lastig om vetverlies goed meetbaar te maken.

Dit is ook vrij lastig te verhelpen omdat de waterretentie niet ontstaat doordat Anadrol aromatiseert. Een aromataseremmer zou dus totaal geen effect hebben. Als je dus een middel zoekt om te gebruiken tijdens een cut, dan is Anadrol zeker niet de beste optie. Er zijn zat alternatieven die hier veel geschikter voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan Winstrol, Anavar of Primobolan.

Hoe gebruik je Anadrol dan tijdens een kuur om te bulken?

Als onderdeel van een kuur om te bulken wordt het vaak gebruikt als kickstarter. Je gebruikt het dus vaak naast een injecteerbare anabole steroïde met een langere ester. Je kan bijvoorbeeld denken aan een combinatie met Testosteron Enanthaat, Deca-Durabolin of Trenbolone. Vanwege de hepatotoxiteit van orals zoals deze, is het verstandig om het niet langer dan 4-6 weken als kickstarter te gebruiken.

Anadrol is een middel dat niet erg geschikt is om als alleenstaande kuur te gebruiken.

Veel mensen vinden het prettig om dit te doen, omdat je dan meteen de effecten van je kuur ervaart. Gebruik je een middel met een langere ester zonder kickstarter, dan kan duurt het een paar weken voordat je serieuze veranderingen opmerkt. Sommige mensen vinden dat niet prettig en kiezen dan vaak voor een combinatie met een orale steroïde. Vooral om vanaf het begin het te voelen dat de kuur is gestart, met alles dat daarbij komt kijken.

Anadrol is een middel dat niet erg geschikt is om als alleenstaande kuur te gebruiken. Je zult weliswaar vrij veel aankomen lichaamsgewicht, maar naast spiermassa zal deze winst ook uit vetmassa en vocht bestaan. Het is bovendien erg lastig deze winst vast te houden na het beëindigen van je kuur. Als je dit afzet tegen de relatief pittige bijwerkingen, dan zijn er veel betere opties dan een Anadrol only kuur, als je op termijn structureel spiermassa wilt aanzetten.

Toepassing en dosering voor bodybuilding

Vanwege de krachtige werking van Anadrol is het verstandig je dosering aan te passen aan je ervaring met anabole steroïden. Als je niet goed weet hoe je op bepaalde middelen reageert, is het verstandig om een vrij conservatie route aan te houden wat betreft de hoeveelheden waarmee je begint.

Wees eerlijk tegen jezelf hoeveel ervaring je hebt. Laat je niet verleiden om vanwege je ego te hoog in te zetten. Je zou niet de eerste zijn die daar achteraf veel spijt van krijgt.

Richtlijnen Andadrol dosering:

 • Beginners – start je kuur met 25-50mg per dag en kijk wat het voor je doet. Luister naar je lichaam en hou ook in de gaten hoeveel vocht je vasthoud. Als dit allemaal acceptabel is, dan kun je een volgende kuur de dosis iets verhogen.
 • Gevorderden – als je al wat meer ervaring hebt met kuren, dan is een dosering van 50-100mg per dag een doorgaans voldoende om zeer goede resultaten te boeken. Blijk je slecht erop te reageren, verlaag dan de dosis.
 • Gebruikers met zeer veel ervaring – mensen die fysiek ver gevorderd zijn en veel ervaring hebben met het gebruik van anabole steroïden kunnen de dosis verhogen tot maximaal 150mg per dag. Dat wil niet zeggen dat dit altijd nodig is om goede resultaten te boeken.

Praktische toepassingen voor dagelijks gebruik

De halfwaardetijd van dit product is ongeveer 8 uur. Het is dus een optie om je dagelijkse dosering te verdelen in meerdere kleinere doseringen. Dit kan helpen om je bloedwaarden iets stabieler een verpakking Anadrolte houden. Dit is echter zeker niet noodzakelijk en hangt meer van je persoonlijke voorkeur af.

De tabletten in een verpakking Anadrol zijn doorgaans 50mg per stuk. De medisch voorgeschreven varianten zijn overigens ook in kleinere tabletten verkrijgbaar. Het is met de bovenstaande doseringen wat dat betreft dus niet lastig om de juiste hoeveelheden af te meten.

Je kan aan de hand van het gebruik van anadrol in veel gevallen een flinke toename in gewicht verwachten. Meerdere kg’s per week zijn geen uitzondering. Hou er overigens wel rekening mee dat het in de periode nadat je klaar bent met je kuur, lastig is om deze winst te behouden.

Ongewenste bijwerkingen bij gebruik

Zelfs als je dosering goed is afgesteld op je tolerantie, blijft Anadrol een middel dat de potentie heeft om voor serieuze bijwerkingen te zorgen. Indien je teveel last krijgt van de onderstaande zaken, verlaag dan de dosering of stop met het gebruik ervan.

Je kan last krijgen van de volgende zaken:

 • Gynecomastie
 • Afname van HDL cholesterol
 • Prostaathypertrofie
 • Acne en vette huid
 • Erectiestoornissen
 • Hoge bloeddruk
 • Vergrote kans op hartaandoeningen
 • Overmatige waterretentie
 • Toename van het lichaamshaar
 • Virilisatie bij vrouwen
 • Verhoogd risico op kanker

Als je kuur goed verlopen is, dan is het bij dit middel ook zaak dat je voor een degelijke nakuur zorgt om je hormonen weer beter in balans te brengen. Ook dit kan op termijn problemen met je gezondheid voorkomen.